Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

47% от българите имат проблеми с правилото за пълния и краткия член

Според 53% и без книги се живее добре, установиха социолози от „Галъп интернешънъл“

47% от българите имат проблеми с правилото за пълния и краткия член

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

53% от пълнолетните българи се справят с правилото за пълния и краткия член, установи проучване на „Галъп интернешънъл“ в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Тези участници в анкетата знаят, а някои вероятно налучкват, че се пише „Магазинът се премести“.  Останалите или мислят, че е „магазина“ (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%), като така общо незапознатите с правилото стават 47 на сто. 

Оказа се, че младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дават верния отговор, докато сред тези над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно.

Примерът може би не беше от най-лесните, но пък този тип надписи из българските населени места са разпространени и често обсъждани. Затова и беше любопитно да се разбере каква е картината, казват социолозите.Те са проверили и отношението към твърдението „Не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре“. С него се съгласяват 53% от запитаните срещу 35%, които не са съгласни, а останалите 12 на сто не знаят.

Това твърдение звучи двусмислено – то може да е констатация, но може да изразява и съжаление, а дори и одобрение. Точно защото е многозначно, то разкрива любопитна обществена картина. На практика няма разлика в отговорите на различните демографски групи, уточняват авторите на изследването.

56% не одобряват начина, по който се провеждат сега абитуриентските балове, а 27% го одобряват. Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват баловете. При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% пък е неодобрението в групата на възраст над 56 години.

Изследването е проведено от 11 до 18 май сред 816 души. 

Графики: „Галъп интернешънъл“ 

 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 7 месеца
Ботйов и Каравелов са писали само с пълен член.

Понякога и аз така.

Още от Образование
Скандалите в образованието през 2018-та