Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Николай Денков: Над 30% от учителите са ваксинирани

Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани, каза образователният министър

Николай Денков: Над 30% от учителите са ваксинирани

Снимка: БГНЕС

Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19“, каза образователният министър Николай Денков по bTV. При учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните.

„Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление, има хора, които говорят други неща“, каза Денков по повод провала на ваксинационната кампания в образованието.

Учебната година и пандемията

„Учебната година ще стартира присъствено навсякъде“, каза образователният министър. Той припомни, че между учениците трябва да има дистанция, ако присъстват родители – също. Нужни са и маски. 

Още по темата

Денков внесе и яснота за противоепидемичните мерки, които ще се прилагат тази година. Той обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително, или не, в зависимост от местната епидемичната картина.

„МОН не предоставя тестове за тестване на децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица“, уточни Денков относно скрининга на учениците за COVID-19.

В момента тече и кампания за скрининг на учителите преди старта на учебната година.

„До момента 20 хиляди учители са заявили, че искат да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна“, каза още Денков.

Дистанционното обучение

„Около 5% от децата не са обхванати от образователната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7-ми клас не са си взели изпита по литература, а 45% - този по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8-ми клас“, коментира просветният министър.

Според последните разчети на МОН около 20 хил. деца няма да започнат учебната година. „Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани“, смята образователният министър.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 седмица
а що не са повече, а от тия 30% колко са реални ? .... :))
2
 
2
 
1
преди 1 седмица
Докато се плаща на калпак, друг резултат няма да видим.Това е.НО никой и дума не споменава за това - ще се загубят едни пари!

Още от Образование
73% от гимназиалните ученици в България учат два или повече чужди езици