IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Карол Капитал": Второто полугодие ще е силно за акциите

Балансиран портфейл, дългосрочен хоризонт и инвестиции на траншове без опити да се „хване дъното“ са добра стратегия за инвестиции, според анализаторите

18:51 | 13.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Въпреки че 2022 г. не започна добре за глобалните акции, регистрираният спад би могъл да предостави добри инвестиционни възможности. След негативното начало на годината анализаторите на УД "Карол Капитал Мениджмънт" очакват второто полоугодие на 2022 г. да бъде положително. При дълбоки спадове пазарът на акции в дните до края на годината почти винаги е отскачал, посочват експертите в прогнозата си за глобалните пазари за следващото тримесечие.

В досегашните пет най-лоши старта на годината (за първите шест месеца), след това е последвал ръст. Например последният път, когато индексът на американския бенчмарк е бил с подобен спад от близо 21% през първата половина на 1970 г., през втората половина на годината той е отскочил с 25%.

Карол Карол

Спадът на бизнес доверието, потребителските нагласи и други индекси за икономическа активност сочат, че развитите икономики ще изпаднат в лека рецесия до края на 2022 г., според анализа. При стагфлация кешът доказано не предпазва спестяванията, следователно трябва да се инвестира. След вече реализираните сериозни спадове при акциите не трябва да се опитваме да „хванем дъното”, а да инвестираме на няколко транша, съветват експертите.
 
Три основни възможности за печаливша инвестиция виждат анализаторите – ниво на S&P 500 от 3 400 пункта, американски облигации и акции на развиващи се пазари.
 
3 400 пункта на S&P 500 е атрактивно ниво за покупка
 
Индексът S&P 500 регистрира най-лошия си резултат за първите 6 месеца (-20,6%) от 1970 г. насам. Спадът се дължи почти изцяло на затягащата политика на Фед. В началото на годината основният лихвен процент в САЩ беше 0,25%, а до края на годината се очаква да достигне 3,5%. Текущите оценки на S&P500 доста ефективно отразяват покачващите се лихви.
 
„Оттук нататък важни ще са финансовите резултати на компаниите, а според нас прогнозите на анализаторите не отразяват все още задаващата се рецесия в САЩ“, коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в "Карол Капатал".
 
Анализаторите очакват още една фаза на спад на акциите, след което исторически погледнато пазарът би трябвало да отскочи нагоре. „3 400 пункта на S&P500 e атрактивно ниво за покупка, защото адекватно ще отразява средата и в допълнение това е върхът на пазара преди пандемията“, добавя Георгиев.
 
Американските облигации ще се представят по-добре от европейските
 
Покачването на основния лихвен процент на Фед от началото на годината беше бързо и рязко и се отрази негативно на цените на американските облигации през първата половина на 2022 г. Тази агресивност обаче започва да дава резултат, защото очакванията за инфлацията в дългосрочен план от 10 години спадат.
 
„Според нас има голяма вероятност САЩ скоро да влезе в рецесия“, казва Симеон Керанов, портфолио мениджър в "Карол Капитал".
 
В Европа също се очаква лихвите да бъдат вдигнати, но Старият континент е назад в процеса. „Всичко това е позитивно най-вече за американските ДЦК. Облигациите като клас активи започват отново да играят роля в инвестиционното портфолио, като в момента предпочитаме най-много американски ДЦК“, коментира Керанов.
 
Акциите на развиващите се пазари ще се представят по-добре от тези на развитите
 
Развиващите се пазари не са имунизирани срещу настъпващата рецесия в САЩ, но изглеждат добре позиционирани да се представят по-добре на релативна база. Китай има най-голям дял в тях и въпреки щетите, които нанася „zero-COVID“  политиката на Пекин, през първото полугодие акциите на развиващите се пазари се представят по-добре от тези на развитите пазари (-18,8% спрямо -21.2%).
 
„В дългосрочен план пред китайските акции има рискове, които са най-вече свързани с политическата обстановка в страната. В момента обаче властите стимулират икономиката, за да намалят последствията от „zero-Covid“ политиката си. Регулаторният натиск (особено върху сектора „Информационни технологии“) намалява и оценките на компаниите са добри след спадовете през първото полугодие (-12,3%). В период от 3 до 6 месеца китайските акции изглеждат атрактивни, което би имало позитивен ефект върху развиващите се пазари“, коментира и главният инвестиционен стратег на "Карол Капитал" Константин Проданов.
 
Анализаторите на управляващото дружество дават негативна оценка на недвижимите имоти, тъй като затягащите политики на централните банки започват да оказват негативен ефект върху този клас активи. Неутрална е оценката им за суровините. Краткосрочно (3-6 месеца) настъпващата рецесия ще бъде насрещен вятър за цените на суровините, но според тях трендът нагоре при този клас активи още не е свършил и след това ще има нов отскок нагоре.
 
В заключение експертите припомнят, че в среда на висока инфлация и очакваща се рецесия въпросът не е дали, а в какво да се инвестира, за да бъдат защитени спестяванията. Балансиран портфейл, дългосрочен хоризонт и инвестиции на траншове без опити да се „хване дъното“ са добра стратегия, според тях.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
С тая статистика не казват нищо, защото събитията са без аналог. Ескалация на конфликтът между западът и Русия ще доведе до спиране на енергийните и суровинни доставки и масов крах на цели икономики. Апропо - нз къде го гледат тоя спад от 20% за полугодието - явно от някой скaпан американски индекс. Щото аз съм си все така на плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още