IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се задържа близо до 7-годишен връх в очакване на срещата на ОПЕК+*

Устойчивото възстановяване на търсенето, намалелите запаси, спорадичните прекъсвания на доставките и конфликтът в Украйна спомагат за покачването на цената

09:36 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва, докато инвеститорите са в очакване на срещата на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (ОПЕК+), съобщи Bloomberg. Цената на суровината се задържа близо до 7-годишен връх за втори пореден ден тази седмица.

Европейският сорт Брент поскъпва с 0,24%, или 0,21 долара, до 89,37 долара за барел.

Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се увеличава също с 0,24%, или 0,21 долара, до 88,41 долара за барел, след като сортът поскъпна със 17% през януари.

Заседанието на ОПЕК+ ще се състои по-късно в сряда. Очакванията са картелът да реши да увеличи доставките с допълнителни 400 хил. барела дневно през март. Ако това се случи, организацията ще продължи да се придържа към темпа на облекчаване на производствените ограничения, наложени заради пандемията.

И все пак през последните месеци постоянно имаше признаци, че страните износителки не могат да достигнат договореното увеличение.

"Изглежда [пазарът на] петролът се е подготвил за увеличение от 400 хил. барела дневно от ОПЕК+", каза основателката на консултантската фирма Vanda Insights Вандана Хари. "Ратификацията няма да бъде събитие за петролния пазар. Но бичият елемент поради нарастващо свитото предлагане на ОПЕК+ спрямо месечните цели ще продължи да съществува“, коментира Хари.

„Черното злато“ продължава да поскъпва през 2022 г., след като отбеляза ръст в цената от 55% през миналата година. Причина за него е устойчивото възстановяване на търсенето, намалелите запаси и спорадичните прекъсвания на доставките. Напрежението в Украйна, предизвикано поради опасения от руска инвазия в страната, също спомогна за по-високите цени на суровината.

Според Goldman Sachs Group Inc. след скорошния ръст в цената на суровия петрол, ОПЕК+ може да реши да увеличи доставките с повече от очакваното. От банката продължават да са оптимисти, че ралито на пазара ще продължи.

„Трудно е да се представи по-голямо увеличение, когато ОПЕК+ се затруднява да достигна сегашните цели“, каза Хари.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура (backwardation), при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,39 долара за барел, което е увеличение спрямо нивото от 1,22 долара миналата седмица.

Американският петролен институт обяви, че щатските резерви на суров петрол са намалели с 1,65 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Понижение в инвентара се наблюдава и в ключовия хъб за съхранение в Кушинг. Спадът би бил изненада, ако данните се потвърдят по-късно в сряда. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакват ръст от 1,8 млн. барела.

Играчите на пазара следят и данните за метеорологичните условия в САЩ и по-специално силните зимни ветрове в централната част на САЩ, които могат да доведат до ръст в търсенето на „черно злато“. Националната метеорологична служба на страната предупреди, че ще продължи да се натрупва сняг, киша и да вали студен дъжд.

*Към 9:18 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още