IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq изпращат най-лошия си месец от началото на пандемията

Водещите индекси на Wall Street бележат ръстове в понеделник, които успяха да компенсират донякъде загубите по-рано през месеца

23:33 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street изпращат януари със силни ръстове в понеделник, съобщава CNBC.

Но въпреки облекчението от последните две сесии S&P 500 и Nasdaq Composite отчитат най-лошия си месец от началото на пандемията на фона на очакванията за повишаване на лихвите от Федералния резерв.

В понеделник широкият измерител S&P 500 прибавя 1,9%, свивайки загубата за месеца до 5,2%. Това е най-голямото понижение от близо 13-те процента през март 2020 г. и най-лошият януари от 2009 г.

От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 406 пункта, или 1,2%. С това понижението за месеца се свива до 3,3%.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък напредна с 3,4%, прибавяйки към ръста от 3% в петък. Все пак показателят е с 9% назад за месеца – също най-лошото му представяне от март 2020 г.

Миналата седмица Федералният резерв на САЩ сигнализира, че е възможно да увеличи основната лихва за първи път от над три години в опит да се справи с инфлацията

Технологичните акции бяха най-тежко ударените през този месец, тъй като инвеститорите се опасяват, че по-високите лихви ще уязвят техните високи оценки и ще покачат разходите им.

В понеделник акциите на Netflix и Spotify поскъпнаха със съответно 11,1% и 13,4% след повишена оценка от Citi. Според банката разпродажбите от този месец са подходящо време за покупки. Въпреки това цената на Netflix е с близо 30% надолу за месеца, а тази на Spotify със 17%.

Книжата на Tesla са назад с 12% за януари, но прибавиха 10,9% в понеделник, след като от Credit Suisse повишиха оценката си за тях. Другите производители на лектрически коли също отчетоха поскъпване – за Rivian с 15,1%, а за Lucid с 8,3%.

При Nvidia поскъпването бе от 7,2%, но въпреки това за месеца акциите на компанията поевтиняват с 18%.

Извън технологичния сектор книжата на Boeing са начело на ръстовете в Dow с повишение от 5%, след като бе сключена сделка с Qatar Airways за 34 млрд. долара.

В даден момент през месеца S&P 500 се оказа на територията на корекцията на дневна база, но последните повишения свиха загубата спрямо абсолютния му ръст до под 7%. Nasdaq Composite остава на 13% от последния си рекорд.

Миналата седмица бе особено волатилна за основните индекси: Dow записа движения от по 1000 пункта и в двете посоки, но все пак оптимизмът надделя и индексът изпрати седмицата с ръст от 1,3%. S&P 500 напредна с 0,8%, а Nasdaq остана без промяна.

Инвеститорите ги очаква нова голяма седмица с продължаващия сезон на отчетите – данни де очакват от Alphabet, Meta Platforms, Amazon и други. Досега около една трета от компаниите в състава на S&P 500 са се отчели за четвъртото тримесечие, а 77% от тях показват представяне над очакванията, съобщава FactSet.

При американските държавни ценни книжа в понеделник нямаше значително движение. Доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се покачи леко до съответно 1,787% и 2,12%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се сви с 0,6% до 96,64 пункта.

На стоковите пазари петролът  поскъпва осезаемо. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 1,7% към цената си до 88,32 долара за барел, а тези върху сорта Брент – 1,4% до 91,29 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,7% до 1799,3 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още