IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 европейски града се обединяват срещу Airbnb

Местните администрации ще настояват пред ЕК компанията да разкрива самоличността на собствениците на жилища

19:58 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възможността за наемане на жилища чрез платформата Airbnb предизвика революция в туристическия сектор, но кметствата в Мадрид, Барселона, Брюксел, Париж, Краков, Виена, Рейкявик и Амстердам искат да наложат ограничения. Те ще настояват пред Европейската комисия (ЕК) да задължи компании като Airbnb да разкриват самоличността на собствениците, които предлагат жилища под наем, и да споделят данните, съобщава испанският вестник El Pais.

Представители на осемте града ще изпратят писмо в Брюксел, в което ще изразят желанието си за запазване на равновесието между притока на туристи и защитата на жителите на засегнатите квартали. Решението е прието по време на конференция в Амстердам миналата седмица. На нея не присъствали представители на Берлин и Лондон, като предложението ще бъде изпратено и до тях, ако желаят да го подкрепят.

Представители на Airbnb не са били поканени на конференцията. Компанията обаче публикува съобщение, в което заявява, че „работи с над 300 кметства, за да разясни правилата за наемите“. „Докато други компании като HomeAway, Tripadvisor, Expedia и Booking.com не правят нищо, ние настояваме за отговорен растеж“, казва се в съобщението.

Лоренс Ивенс, заместник-кмет на Амстердам и домакин на конференцията, заявява че предложението на представителите на осемте града доста разумно. „С оглед защитата на данните правилата на ЕС позволяват Airbnb и другите компании да запазват анонимността на домакина и да не разкриват адреса на отдаваните под наем жилища. Нашите искания са минимални – да се създаде регистър, показващ кой отдава имоти под наем. Той може да бъде публикуван на уеб страницата на компанията“, заяви Ивенс.

Властите в Амстердам въведоха лимит от 30 дни на година за отдаване на жилище под наем в Airbnb. Ивенс припомня, че проблемът „не е туризмът, а броят на посетителите“. През 2008 г. Рейкявик например е приел 450 хил. души. „Сега са 2,5 млн. души на година и без регулация в града няма да може да се живее“, смята заместник-кметът на исландската столица Сигурдур Бьорн Блондал.

Проблемът е, че Airbnb и подобните платформи получават процент от договорения наем и могат да го изгубят, ако туристът провери името на собственика на жилището и се договори директно с него.

В Мадрид има около 90 хил. налични легла, а цените на жилищата са едни от най-ниските в Европа. „Там, където има повече туристи, наемащи жилище чрез Airbnb или сходни платформи, отколкото местни жители, наемите се вдигат и традиционните наематели имат проблеми. Поради това сътрудничеството на тези платформи е от съществено значение“, смята Мигел Санс Кастедо, директор на отдел „Туризъм“ в кметството на Мадрид.

Серхи Мари Понс от отдел „Туризъм“ в Барселона твърди, че „вторичните последици от туристическата вълна създават и добри възможности“. „Опитваме да намалим въздействието в райони като Ла Рамбла или парк Гуел, като създаваме други области на интерес. Преди всеки град водеше сам преговори с компаниите за краткосрочни наеми, но фактът, че сега се обръщаме заедно към ЕК ще помогне за предотвратяване на различията“, допълва Понс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още