IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone се отказа от имотна сделка за 3 млрд. долара в Китай

Американската компания за частни капиталови инвестиции реши да се оттегли след забавянето на прегледа от китайските антитръстови органи

16:44 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Blackstone се отказа от планираното придобиване на китайската строителна компания Soho China за 3 млрд. долара преди решението на антитръстовите органи в Пекин дали да дадат зелена светлина на сделката, предава Financial Times.

Американската компания за частни капиталови инвестиции отправи оферта, която трябваше да бъде одобрена от органите, защитаващи конкуренцията в страната. Blackstone и Soho China съобщиха в съвместно комюнике, че няма да могат да получат одобрение от антитръстовите органи в договорената времева рамка.

Офертата за 5 хонконгски долара на акция, отправена през юни, оцени китайската имотна компания на 26 млрд. хонконгски долара (3,3 млрд. щатски долара), но се случи преди властите в Пекин да разширят затягането на регулациите в технологичния сектор към други индустрии.

Новината за придобиването това лято веднага предизвика възмущение в Китай, като основателите на Soho China Пан Шъи и съпругата му Джан Син бяха обвинени, че разпродават и опитват да избягат от страната с парите си.

Преди време двойката беше сред звездните предприемачи в Китай с футуристичните си офис кули, извиващи се в небосводите на Пекин и Шанхай. Те се оттеглиха от светлините на прожекторите и прекарваха повече време извън страната, след като Китай стана по-неблагосклонен към капиталистическата си класа.

Относително либералните им идеали, дарението от 15 млн. долара на Харвардския университет и инвестициите в американски недвижими имоти, включително дял в сградата на General Motors в Манхатън, също бяха подложени на критики. Сега двойката ще трябва да потърси друг път напред за имотната компания, която основа преди повече от две десетилетия.

Портфейлът с първокласни имоти на Soho във водещите градове в Китай беше в центъра на усилията за експанзия на Blackstone в страната. Съоснователят на американската компания Стивън Шварцман от години ухажва политическия елит в Китай, включително с обещание за инвестиране на 100 млн. долара в изграждането на престижна международна образователна програма в университета Цинхуа в Пекин, от който излизат десетки стипендианти на Шварцман на година.

През последните години американската компания влага пари в китайски офиси и жилищни имоти, както и в складове за електронна търговия. Портфейлът с логистични имоти на Blackstone в Китай обхваща близо 5 млн. кв. м в 23 града.

През януари компанията обяви придобиването за 1,1 млрд. долара на голям логистичен парк близо до Гуанджоу на южното крайбрежие на страната. Сделката разшири присъствието на Blackstone на китайския пазар на складови площи с една трета.

Тази година компанията финализира придобиването за 1,1 млрд. долара на дял от 70% в логистичен парк в Южен Китай, построен от компанията Guangzhou R&F, която миналата седмица беше подложена на силен натиск на облигационните пазари.

Имотният пазар в Китай е разтърсен през последните седмици от ликвиден натиск върху имотната компания Ecergrande, а проблемът се прехвърли и към други строителни компании, включително Guangzhou R&F.

Проблемите са свързани с ограниченията за поеманите задължения, които властите в Пекин налагат на големите китайски строителни компании, специализирани основно в жилищни имоти, на фона на усилията на правителството да затегне отново контрола върху имотния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още