Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Сингапур постигат най-висок ръст от близо 8 години

Това се случва на фона на отърсването на пазара от мерките за охлаждане

Цените на жилищата в Сингапур постигат най-висок ръст от близо 8 години

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на частните жилища в Сингапур са постигнали най-големия си растеж от 2010 г. насам, тъй като имотният пазар в страната се възстановява след четиригодишния спад, съобщава Bloomberg.

Индексът, проследяващ цените на частните жилища, е нараснал с 3,1% в трите месеца до 31 март спрямо предходното тримесечие, сочат данни на Агенцията за градско преустройство. В предишното тримесечие индексът се повиши с 0,8%. Това е най-големият скок на тримесечна основа от трите месеца до юни 2010 г.

Цените на жилищата нараснаха в последните три тримесечия, предизвиквайки агресивно наддаване за земя от строителни предприемачи на фона на отърсването на пазара от мерките за охлаждане, вариращи от допълнителни данъци до ограничаване на кредитирането. През февруари правителството повиши данъците върху покупките на жилища на цена над 1 млн. сингапурски долара (764 хил. щатски долара), след като пазарът на колективни продажби на апартаменти достигна нива, определени като прекомерни от централната банка.

Още по темата
„Няма съмнение, че навлизаме на ескалиращ пазар на фона на по-високите цени на земята“, казва Дезмънд Сим, ръководител на отдел „Изследвания“ за Сингапур и Югоизточна Азия в CBRE. Той прогнозира, че цените на жилищата ще се повишат с 5% до 6% през 2018 г.

Двигател на ръста на цените е бил централният район, включващ луксозни жилищни квартали, където жилищата са поскъпнали с 5%.

90% от новите жилищни имоти, продадени през 2017 г., са били на цена под 2 млн. сингапурски долара (1,52 млн. щатски долара), което означава, че купувачите могат да изберат по-малки жилища, отговарящи на бюджета им на фона на повишаването на цените, казва Сим. Ако по-голямата част от трансакциите надхвърлят цена от 2,5 млн. сингапурски долара (1,91 млн. щатски долара), търсенето може да намалее, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Инвеститорите търсят алтернативни маршрути към пазарите на бизнес имоти в Европа