IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как електронната търговия променя навиците за пазаруване на клиентите?

Миналата година глобалните онлайн продажби са се повишили с 20%, подкрепени от растежа в Европа и Азия

13:47 | 25.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните онлайн продажби през 2017 г. са нараснали с над 20% на годишна основа, подкрепени от значителния растеж в Европа и Азия, съобщава консултантската компания Knight Frank в доклада си „Електронната търговия – само на един клик разстояние“.

Нарастването на електронната търговия на европейския пазар е подкрепено от икономическия растеж, повсеместния достъп до интернет и силната трансгранична търговия между европейските страни. Според експертите от Knight Frank обаче Азия, и по-специално Китай, ще задават тенденциите в електронната търговия в идните години. 19% от китайските потребители вече купуват онлайн всеки ден, а 65% правят това през мобилния си телефон, сочат данните на консултантската компания.

В ЕС средно 57% от потребителите на възраст между 16 и 74 години са пазарували онлайн миналата година, като 45% от британците и 40% от германците са купували в интернет поне веднъж седмично.

Електронната търговия и потребителите в дигиталната ера

Количеството и разнообразието от продукти, които могат да бъдат открити в интернет, наред с все по-краткото време за доставка променят начина, по който пазаруваме. Сайтовете, които предлагат всичко, по всяко време и навсякъде, променят навиците на потребителите, като увеличават вероятността клиентите да купуват повече, но също така повишават очакванията им. Тенденциите вече се оформят не само от марките, но и от нуждите на потребителите. В свят, в който клиентите стават все по-претенциозни, е важно за компаниите да разработват методи за дълготрайни отношения, съветват експертите от Knight Frank.

Възможностите, които дигиталният свят предлага на хиперсвързаните потребители, растат главоломно. На този фон марките са принудени не само да се конкурират помежду си, а също така и с други дейности. За тях става все по-трудно да привлекат вниманието на съвременния потребител, тъй като той получава твърде много послания по различни канали и има достъп до неограничен брой възможности, отбелязва Knight Frank.

Клиентите все повече извличат информация не само, докато сърфират в сайтовете на търговците на дребно, но и по време на посещенията им във физически магазини чрез интерактивни дейности, приложения и сензори, които следят движенията им. Това е още един знак, че пропастта между онлайн и офлайн светът се стеснява, счита Knight Frank.

Предизвикателството, пред което сега са изправени продавачите на дребно, е да разберат какви данни да събират и да имат вътрешната гъвкавост да направят необходимите промени на всички нива, за да превърнат тези знания в положителни резултати за бизнеса им.

Второ поколение флагмански магазини

Физическите магазини остават ключов елемент в процеса на пазаруване. Клиентите продължават да пазаруват в такива магазини, тъй като те им предлагат възможността да видят и докоснат продуктите, да ги купят незабавно в сигурна среда, както и възможността да получат допълнителна информация и да се радват на пълноценно преживяване по време на пазаруването.

Компаниите използват физическите магазини, за да се доближат до клиентите и да спечелят доверието им чрез комплексни преживявания. Например, книжарниците се адаптираха и се превърнаха в разнообразни културни пространства, като организират събития с автори и редактори, клубове по четене, куклени представления или канят клиентите да пийнат вино, докато четат, пише Knight Frank.

Търговците на дребно продължават да инвестират във физически магазини като един от основните им канали за продажби. Водещите марки залагат по-конкретно на второ поколение флагмански магазини, където централно място заемат комплексните преживявания. Те се превръщат в идеално пространство за комбиниране на онлайн бизнеса с традиционната търговия на дребно.

Тези нови флагмански магазини не са само пространство за продажба на продукти, а предоставят ексклузивна среда, в която големите марки могат да бъдат иновативни, да представят най-творческия си дизайн и технологични концепции и да продължат да се преобразяват, за да осигурят на клиентите си наистина уникални преживявания.
Предпочитания към физически магазини по сектори

Начинът, по който клиентите използват онлайн и офлайн каналите, когато пазаруват, зависи до голяма степен от вида продукт и неговите характеристики. Като цяло повече хора предпочитат да влизат в интернет, за да потърсят информация, отколкото действително да направят покупка. Клиентите сърфират и сравняват в интернет, след това пробват, откриват и експериментират офлайн.

По отношение на електрониката и дигиталното съдържание, хората все повече пазаруват онлайн. Книги, музика, филми и видеоигри са сред първите продукти, при които електронната търговия взе превес над физическите магазини в Испания. Не е съвпадение, че това бяха първите продукти, които Amazon използва за създаване на бизнес модела си, отбелязва Knight Frank.

Физическият магазин остава основен канал за някои сектори, в които клиентите могат да видят продуктите и да направят избора си в магазина, особено що се отнася до бижута и часовници, здравни и козметични продукти, играчки и инструменти.

По отношение на храната повечето хора предпочитат да пазаруват във физически магазин. Тези тенденции обикновено са сходни сред клиентите във всички основни страни в Европа. Размерът на електроуредите, спортната екипировка и мебелите ги превръща в основни кандидати за по-нататъшно развитие на потенциала на електронната търговия.

Въпреки че физическите магазини продължават да заемат основно място в повечето сектори, клиентите предпочитат да търсят информация в интернет за продуктите, които ще купуват. Нарастващата употреба на мобилни телефони и други преносими устройства дори в рамките на физическите магазини за сравняване на цени, откриване на информация за продуктите, заплащане, получаване на новини и промоции и общо взаимодействие с марката означава, че клиентите все повече използват и двата канала за откриване на информация и извършване на покупки, което отново размива границите между онлайн и офлайн света.

Интегриране на електронната търговия в търговските центрове

Електронната търговия играе жизненоважна роля в предлагането на нови възможности за търговските центрове, като им придава нов имидж. Потребителите търсят висококачествено преживяване, а търговските центрове се променят, за да предложат това на посетителите си. Целта е новите търговски центрове да се превърнат в пространство за забавление, където хората искат да пазаруват. Новите молове стават отворени пространства за смесена употреба, при които търговците на дребно могат да използват магазините си, за да рекламират онлайн канала си и да споделят пространството си със спортни зали, кина и театри, тематични паркове и открити пространства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още