IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия продължава строежа на най-високата сграда в света

Той беше забавен заради ареста на бизнесмени, подкрепящи проекта, по обвинения в корупция

17:52 | 08.02.18 г.
<p>
	Макет на Jeddah Tower, показан в офиса на Jeddah Economic Company.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Макет на Jeddah Tower, показан в офиса на Jeddah Economic Company. Снимка: Архив Ройтерс

Строежът на най-високия небостъргач в света - в Джеда в Саудитска Арабия, ще продължи въпреки ареста на някои бизнесмени, подкрепящи плана. Това съобщава ръководителят на консорциума зад проекта за 1,5 млрд. долара. Бизнесмените бяха задържани в рамките на борбата с корупцията в кралството.

Това е знак, че правителството опитва да предотврати нарушаването на големите проекти за икономическо развитие, въпреки че изземва активи за милиарди долари от задържаните, за да прекрати разследването срещу тях, отбелязва Ройтерс.

„Изправени сме пред забавяния. При проекти с такъв мащаб винаги има забавяне. Надявам се да наваксаме изоставането. Да се надяваме, че ще бъдем отворени за бизнес до 2020 г.“, казва Муниб Хамуд, главен изпълнителен директор на Jeddah Economic Co (JEC).

Компанията е собственост на саудитски инвеститори, включително Kingdom Holding Co, която има дял от 33%, и строителния гигант Saudi Binladin Group, който има 16,6% и е основният изпълнител на проекта. И двете компании са засегнати от мерките за борба с корупцията.

Собственикът на Kingdom Holding Co принц Алуалид бин Талал беше задържан за близо три месеца преди да бъде освободен през януари. Той заяви публично, че не е извършил нищо нередно, но саудитските власти съобщиха, че се е съгласил да плати неуточнена сума за прекратяване на разследването срещу него, след като признал „нарушения“, които не се конкретизират.

Президентът на Binladin Бакр Бин Ладен и някои членове на семейството му също са задържани. Компанията съобщи миналия месец, че част от акциите им могат да бъдат прехвърлени на държавата в замяна на прекратяване на разследването.

Повечето арестувани бизнесмени вече бяха освободени при подобни сделки. Правителството в Рияд съобщи миналата седмица, че финансовите споразумения, постигнати с десетки задържани, до момента възлзат на над 100 млрд. долара и тези активи включват недвижими имоти, акции, ценни книжа и пари в брой.

Хамуд обаче заяви, че няма промени в собствеността на JEC. Binladin пострада от финансовите затруднения в последните години заради спада в сектора на строителството. Хишам Джомах, който отговоря за развитието на проекта, казва обаче, че компанията е запазила достатъчно хора и технически капацитет, за са построи небостъргача рекордьор.

Jeddah Tower, която ще включва жилищни площи, хотели и търговски центрове, трябва да е висока над 1 000 м, с което ще задмине Бурж Халифа в Дубай, която в момента е най-високата сграда в света със своите над 828 м.
Строежът е стигнал до 63-и етаж и суперструктурата трябва да е готова догодина. Заради технически предизвикателства обаче се очаква закъснение в изпълнението на сроковете.

Бетонният микс трябва да бъде одобряван от инженерна компания в Чикаго всеки месец предвид потенциалното въздействие от променящите се температури и ветрове в Джеда. В същото време експертите трябва да проверяват почти всяка седмица дали кулата е 100% вертикална.

Тази седмица JEC ще подпише договор с електрическата компания Saudi Electricity за изграждането на подстанция с мощност 134 мегавата, която да обслужва проекта. Компанията вече преговаря и с инвеститори за изграждане на хотели в обекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още