IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън номинира Джером Пауъл за втори мандат начело на Фед

Лейл Брейнард пък бе избрана за заместник-председател на централната банка

17:29 | 22.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американският президент Джо Байдън избра Джером Пауъл за втори четиригодишен мандат като председател на Федералния резерв и посочи гуверньора Лейл Брейнард за заместник-председател, запазвайки последователност в американската централна банка, докато страната се бори с най-високата инфлация от десетилетия и продължителните последици от Covid-19, съобщава Bloomberg.

Ходът, обявен от Белия дом в понеделник, възнаграждава Пауъл за помощта в спасяването на американската икономика от пандемията и го натоварва със задачата да защити възстановяването от ръста на потребителските цени. Републиканецът Пауъл вероятно ще бъде одобрен лесно от Сената, който го подкрепи за първия му мандат като председател с 84 на 12 вота.

Брейнард ще замени Ричард Кларида като заместник-председател и може да срещне съпротива от републиканците в Сената. Тя беше интервюирана от Байдън за позицията и се смяташе за силен конкурент за друг пост за заместник-председател по надзора, който остава свободен.

„Очевидно пазарът разглежда вероятността Фед да засили темпа на свиване а стимулите] и да скъси времето до първото увеличение на лихвите сега, когато Пауъл е отново номиниран“, коментира Кати Джоунс, главен стратег по фиксираната доходност в Charles Schwab & Co.

Инвеститорите очакват Фед да повиши основните си лихви от почти нулеви през юни, сочат данни за оценяването на подобна стъпка на пазарите за фючърси.

Байдън планира да обяви номинацията заедно с допълнителни избори за отворените позиции на срещата на гуверньорите в началото на декември, заявиха от Белия дом.

68-годишният Пауъл се радва на двупартийна подкрепа, включително от финансовия министър Джанет Йелън и други демократи, макар че някои прогресивни демократи лобираха Байдън да избере някого с по-близки позиции до техните по отношение на надзора на банките и борбата с климатичните промени. Пауъл трябва да отговаря и по етичен скандал след разкрития за търговия от някои високопоставени представители на Фед.

Изборът на Байдън вероятно ще спечели и одобрението на инвеститорите, гарантирайки последователност от страна на централната банка, докато тя започва да затяга ултрахлабавата си парична политика на фона на предизвикателствата от трайната инфлация.

В писмено изявление Байдън нарече икономическото възстановяване досега „свидетелство за икономическата програма, която преследвам, и за решителните действия, които Федералният резерв е предприел под управлението на председателя Пауъл и д-р Брейнард, за да ни помогнат да преминем през най-лошия спад в съвременната американска история и да ни насочат по пътя към възстановяването“.

„Убеден съм, че фокусът на председателя Пауъл и д-р Брейнард върху поддържането на инфлацията ниска, цените стабилни и пълна безработица ще направят икономиката ни по-силна от когато и да е било“, добавя Байдън.

Брейнард и Пауъл имат подобни позиции по паричната политика, но се различават в мненията си за банковите регулации, като Брейнард се противопоставя на почти всяка стъпка в скромните отстъпки на Пауъл по някои от строгите ограничения, наложени върху банките след финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още