IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow сложи край на 6-дневния растеж със загуба на над 250 пункта

Акциите на Walmart отбелязаха най-големия спад на цената си от януари 1988 г.

23:43 | 20.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският индекс на сините чипове Dow Jones industrial average се понижи рязко във вторник под натиска на силно поевтиняване на акциите на Walmart и нарастване на доходността на държавните ценни книжа.

Индексът, в чийто състав влизат 30 компании, затвори с понижение от 255 пункта, слагайки край на 6-дневна серия от повишения, след като акциите на Walmart загубиха 10,2 на сто от цената си. Това е най-големият спад на цената на книжата на търговският гигант от януари 1988 г. Веригата магазини отчете по-ниска от очакванията печалба за тримесечието.

Широкият индекс S&P 500 отстъпи с 0,6%, като секторът на стоките от първа необходимост се сви с над 2%. Walmart беше най-големият губещ в състава на S&P 500. Други представители на същия сектор - Kroger и Kraft Heinz, също попаднаха сред най-слабите компании в индекса.

Така Dow и S&P 500 паднаха под своите 50-дневни пълзящи средни, две ключови технически нива.

S&P 500 е отстъпил с 10,2% за периода между 26 януари и 8 февруари, изтривайки пазарна капитализация за 2,5 трлн. долара, изчислява Хауърд Силвърблат, старши анализатор в S&P Dow Jones Indices. Към края на сесията в петък широкият индекс е възвърнал 1,3 трлн. долара, изчислява още Силвърблат.

Технологичният индекс Nasdaq composite се понижи с 0,1%, след като възходът при технологичните акции приключи по време на следобедната търговия във вторник.

"Навлизаме в известна техническа съпротива", коментира пред CNBC Даниел Деминг, управляващ директор в KKM Financial.

Той отбелязва също, че фючърсите върху индекса Cboe Volatility (VIX) за най-близкия месец се търгуват по-скъпо от останалата част от кривата, което е сигнал, че "ще ни трябва още известна поправка". VIX се повиши с 6,4% до 20,71 пункта.

Натиск върху цените на акциите оказва и нарастването на лихвените равнища.

Доходността по основните 10-годишни американски държавни ценни книжа нарасна до 2,886%, след като миналата седмица достигна най-високото си ниво от 2014 г. Доходността по краткосрочните 2-годишни книжа пък е в близост до 9-годишен връх.

На борсата в Ню Йорк фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поскъпнаха с 22 цента до 61,90 долара за барел, докато в Лондон цената на европейския сорт Брент се понижи с 51 цента до 65,16 долара за барел.

Цената на златото падна рязко на фона на укрепване на долара и растящата доходност по ценнитe книжа. Фючърсите на златото с доставка през април поевтиняха с 23,20 долара, или 1,71%, до 1 333 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още