IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foreign Policy: Тихомълком Байдън отменя санкциите за "Северен поток" 2

Подобна позиция не се приема нито от републиканците, нито от демократите в Конгреса, казват източниците на изданието

10:41 | 25.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато Русия трупа войски по границата с Украйна, администрацията на американския президент Джо Байдън тихомълком лобира за спорния газопровод "Северен поток" 2, пише Foreign Policy. Според изданието Белият дом се опитва санкции срещу проекта да не бъдат включени в проекта за изменение на закона за отбрана.

Източници на Foreign Policy коментират, че държавният секретар Антъни Блинкен и редица негови сътрудници коментират темата с представители на Сената през последните дни. Призивите са да бъдат отменени проектите за промени, по силата на които биха били наложени санкции срещу организации, включително и германски, които са свързани с газопровода.

Говорител на институцията официално нито потвърди, нито отрече тази информация. "Нямаме навика да обсъждаме проекти за промени в законодателството", коментира той пред изданието.

Тези действия обаче са разгневили и републиканците, и демократите в Конгреса. Според тях по този начин се възпрепятства способността да бъдат налагани, разширявани или отменяни санкции и това може да създаде прецеденти и по други режими, допълват източниците на Foreign Policy.

Камарата на представителите вече одобри промени в нормативния акт, които предвиждат възможност за санкции срещу "Северен поток" 2. Преди дни и Държавният департамент представи списък с възможни лица, срещу които да бъдат наложени ограничения. В него беше включена руската компания Transadria.

Служители в Конгреса са категорични, че позицията, която излага администрацията в момента е изненадваща - да не бъде засегната Германия, която би била ключов съюзник на Запада, ако Русия отново нахлуе в Украйна. В същото време Германия е крайният "бенефициент" на газа по "Северен поток" 2, който заобикаля Украйна и така нарушава енергийната сигурност на страната, допълват те.

През лятото САЩ и Германия се разбраха "Северен поток" 2 да бъде допуснат, но ако Русия реши да го използва като геополитическо оръжие - да бъде даден отпор. Според много анализатори Москва вече се намесва на газовия пазар в Европа - "Газпром" изпълнява ангажиментите си по договорите, но остави празни газохранилищата на континента, което създаде напрежение.

Руската компания до последно нагнетяваше газ в газохранилищата на руска територия и остави малко свободни количества за съоръженията, които управлява на територията на Европа.

Строителството на "Северен поток" 2 приключи в началото на септември и оттогава тече сертификацията на проекта от германските власти. В момента процедурата обаче е замразена, докато проектната компания приведе в съответствие на германското законодателство проекта - тя трябва да регистрира отделна компания, която да управлява "Северен поток" 2, на територията на Германия.

Новата дъщерна компания трябва да докаже, че е независима от "Газпром" и има капацитета да управлява дейността на газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
markov
преди 2 години
*** кравари сега ще изкарат и Байдън агент на Путин .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още