IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric намали дивидента си

Компанията отчете загуби в размер на 22,8 млрд долара главно заради негативните резултати на нейното енергийно звено

16:34 | 30.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската корпорация General Electric намали тримесечния си дивидент до 1 цент на акция и заяви, че възнамерява да раздели енергийния си бизнес на две, след като новият изпълнителен директор Лари Кълп предприе първите си стъпки за съживяване на конгломерата, съобщава Ройтерс.

Компанията направи сериозно залагане върху изкопаемите горива с придобиване през 2015 г., като все още работи върху намаляването на дълга и съживяване на цената на акциите. 

Приходите и печалбата се понижиха през годините, отчасти заради оттеглянето на GE от финансовите предприятия, съсредоточавайки се върху бизнеса с реактивни двигатели, електроцентрали и възобновяемите енергийни източници.

Компанията отчете загуби в размер на 22,8 млрд. долара за третото тримесечие, основно заради негативните резултати на енергийното звено GE Power.

Като цяло GE е загубила 2,63 долара на акция, в сравнение с печалбата от 16 цента на акция от миналата година, при понижение на постъпленията от 4% до 29,6 млрд. долара.

Бизнесът с възобновяеми енергийни източници е отчел понижение при печалбата с цели 72% до 60 млн. долара в сравнение с 217 млн. долара за същия период от 2017 г.

Авиационното звено е отбелязала приходи от продажби в размер на 7,5 млрд. долара, което е с 12% повече от миналогодишния период. Печалбата бележи ръст от 25% спрямо същия период за 2017 г. до 1,7 млрд. долара.

Сегментът за изкопаеми горива също предоставя положителни резултати. Приходите са се повишили със 7 на сто от 5,311 млрд. долара за периода от 2017 г. до 5,670 млрд. долара за юли-септември. Печалбата също бележи ръст от 18% до 247 млн. долара от 210 млн. за миналогодишния период.

Звеното, занимаващо се със здравеопазване е отчело приходи в размер на 4,707 млрд. долара за третото тримесечие на годината, където няма разлика в размера спрямо периода от предходната година. Печалбата обаче се е повишила с 2% до 861 млн. долара.

Транспортният бизнес на компанията отбелязва понижение при приходите с 2 на сто до 932 млн. долара, като печалбата за периода юли-септември се повишава с 15% до 162 млн. долара.

GE Lighting отчита 18-процентно понижение на приходите за третото тримесечие на годината до 385 млн. долара. Печалбата е нарасната с 86% до 26 млн. долара.

Коригираните приходи са се понижили до 14 цента на акция от 21 цента на акция година по-рано, като анализаторите предвиждаха тяхната стойност през третото тримесечие да бъде 20 цента за акция.

GE обяви, че ще отдели своето звено за газови турбини от основния енергиен бизнес без да се променя нейната прогноза за годишна печалба, дори и на фона на понижените очаквания на анализаторите.

Говорител на компанията заяви, че GE няма да се придържа към старите си цели, но все още не е изготвила нови такива.

Според анализатора от Melius Research Скот Дейвис, изпълнителният директор Лари Кълп все още не разполага с достатъчно увереност и опит на тази позиция, за да промени курса на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още