Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Майкъл Блумбърг – походът към Белия дом и защитата на личните данни

Обстойните социологически проучвания на Cambridge Analytica помогнаха на Доналд Тръмп да бъде избран за президент през 2016 г.

Майкъл Блумбърг – походът към Белия дом и защитата на личните данни

Майкъл Блумбърг. Снимка: Ройтерс

Кое е най-важното политическо оръжие, което може да ви спечели богатство от няколко милиарда долара през 2019 г.?

Всички налични данни на гласоподавателите. 

Още по темата

И именно към това се е устремил милиардерът Майкъл Блумбърг.

76-годишният бивш кмет на Ню Йорк, чието богатство се оценява на повече от 47 млрд. долара, още веднъж ще се опита да „завладее“ Белия дом, съобщава Quartz.

Една от най-важните стъпки в това отношение и събирането на информация, свързана с гласоподавателите, от която Блумбърг ще има нужда по време на своята президентска кампания.

Екип от 10 политически и технологични консултанти има за цел да събере всички налични данни на избирателите, след което да ги съпостави с потребителските данни и да наеме екип от инженери, които да изготвят анализи на високо ниво, чрез което да се намери начин за идентифициране на потенциалните избиратели и всички необходими начини за привличане на тяхното внимание.

Това включва и проверка на техните профили в социалните платформи, които са тясно обвързани с потребителските навици на гласоподавателите.

„Въпреки че бюджетът е определен, това начинание вероятно ще се превърне в най-голямата и най-силна политическа организация за една нощ в страната“, пише Едуард-Айзък Доувър от Atlantic.

Това вероятно звучи на мнозина като нещо познато.

Компанията за политически консултации и информационен сондаж Cambridge Analytica, която използва данни, вариращи от модни вкусове до статистически проучвания и помогна на сегашния държавен глава Доналд Тръмп да бъде избран за президент през 2016 г., изглежда може да се превърне във важен фактор в подготвяната от Майкъл Блумбърг предизборна кампания.

Но трябва да се направи едно съществено разграничаване между кампанията през 2016 г. и тази, която се подготвя в момента.

Част от данните, с които борави Cambridge Analytica, са събрани от платформи като Facebook без съгласието на потребителите, в нарушение на корпоративните условия.

Недостигът на достатъчно ясни федерални закони по отношение на личните данни предоставя на подобни статистически компании възможност за по-широк информационен достъп.

И точно от това ще се възползва кампанията на Майкъл Блумбърг.

Не е ясно обаче дали Cambridge Analytica ще подкрепи инициативата на милиардера или ще бъде използвана от някои друг кандидат.

При всеки случай тази информация ще предостави огромно предимство на онзи, който я използва.

Това поставя на дневен ред редица въпроси относно поверителността на личните данни и демокрацията, които започнаха да се оформят още през 2016 г., когато се появиха опасенията за манипулиране на избирателните резултати от руски хакери.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
khao до: ABBA
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
глупецо, нали се сещаш че и други сме живяли тогава и изобщо не е верно написаното от теб, всъщност има едно нещо дето е истина

времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия ... сега всичкото шофьор от тогава е милионер
0
 
2
 
8
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
факта че с подобен анализ може да се установи малоумната част от населението и да се атакува с подходящите съобщения ... обесмисля демокрацията и политиката като цяло...
7
 
7
 
7
zelka007 до: ABBA
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
п.енев от фейсбук е написАл един куп розови сънища :)) ... те ти 9 чудеса да се посмееш малко :

9 те чудеса на социализма

- Всички имаха работа !
- Независимо, че всички имаха работа, никой не работеше!
- Независимо, че никой не работеше, петилетните планове се изпълняваха на 100%
- Независимо, че планове се изпълняваха на 100%, в магазинrте нямаше нищо!
- Независимо, че в магазинrте нямаше нищо, всички имаха всичко!
- Независимо, че всички имаха всичко, всички крадяха!
- Независимо, че всички крадяха, стигаше за всички!
- Независимо, че стигаше за всички, всички бяха недоволни!
- Независимо, че всички бяха недоволни, всички гласуваха ЗА!

И 9-те чудеса на капитализма

- Никой няма работа
- Никой няма работа, но всички работят
- Независимо че всички работят, плана не се изпълнява 100%
- Планът не e изпълнен 100%, но навсякъде има всичко
- Навсякъде има всичко, но разбира се, не всеки има всичко
- Независимо че не всеки има всичко, крадат тези които имат всичко
- Независимо че крадат тези, които имат всичко, никой не ги хваща и никъде нищо не липсва
6
 
8
 
6
Sakamano до: ABBA
преди 3 месеца
Чувал съм, че в Куба и С. Корея все още се радват на тия благини. Тъй че що вие с другаря Енев не си вземете по един еднопосочен билет в двете направления? Там явно ще бъдете по-щастливи, а и ще спрете да досаждате на останалите с бабините си деветини.
7
 
14
 
5
преди 3 месеца
Ето как ни защитаваха личните данни и това, което Америка НИКОГА няма да бъде:

"Сега ще ви напиша каква беше Народна Република България за 99,9% от народа. Останалият 0,1% бяха в Белене! Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.Не знам как да обясня по-добре какво е НРБ за 99,9% от хората, НО всички вие можете да си обясните какво е сега!

П. Енев, Фейсбук"

Още от САЩ
Wall Street получи лека отсрочка в петък, но за седмицата е на минус