IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 счупи още един рекорд

Nasdaq Composite също се извиси до исторически връх в четвъртък

23:12 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

S&P 500 отбеляза ръст за шести пореден ден в четвъртък, след като инвеститорите бяха успокоени от търпеливата позиция на Федералния резерв към повишаването на лихвите. По-силните от очакваното данни за икономиката също подкрепиха нагласите, предава CNBC.

Широкият измерител прибави 0,4% и достигна ново рекордно затваряне от 4680,06 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,8% към стойността си и достигна исторически връх в края на търговията от 15 940,31 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 33,35 пункта до ниво от 36 124,23 пункта, след като Goldman Sachs и JPMorgan изпитаха затруднения.

Централната банка съобщи, че ще започне да забавя програмата си за изкупуване на облигации по-късно този месец, давайки сигнал, че сега икономиката може да се справи с оттегляне на пандемичните стимули. Инвеститорите отдавна очакваха хода и реагираха положително на съобщението, че Фед няма да е по-агресивна от необходимото в повишаването на лихвите след края на програмата за изкупуване на облигации догодина.

„Съобщението за ограничаване на програмата за изкупуване на облигации на Фед премахва малко, но тежащо на пазарите притеснение, след като инвеститорите чакаха този момент месеци наред и то подсилва мнението, че възстановяването на икономиката ще продължи макар и с бавен темп на растеж“, коментира Джордж Бол, президент на компанията Sanders Morris Harris. „Това е сигнал за силата на икономиката, който е добър за корпоративните печалби и пазарите“, допълва той.

S&P 500 е нагоре с 1,6% за седмицата, а от началото на годината индексът е постигнал ръст от 24,6% на фона на навлизането му в силна част от годината за пазарите.

В макроикономически план заявленията за помощи при безработица в САЩ са достигнали 269 хил. през седмицата до 30 октомври, най-ниското ниво от началото на пандемията и по-малко от очакваните 275 хил. от икономисти, анкетирани от Dow Jones.

„Това може да е още едно доказателство за стабилните ръстове, когато става въпрос за възстановяването на икономиката“, коментира Майк Льовенгарт, управляващ директор на инвестиционните стратегии в компанията E-Trade Financial. „Но председателят Пауъл отбеляза, че иска по-силен напредък относно работните места, така че всички погледи ще бъдат насочени към картината за пълна заетост утре и как това ще се отрази на действия на Фед в бъдеще“, допълва той.

Силно очакваният доклад за работните места през октомври ще бъде публикуван в петък. Консенсусните прогнози са, че американската икономика е добавила 450 хил. работни места, съобщава Dow Jones. Работните места извън земеделието нараснаха със 194 хил. през септември, далеч по-малко от очакваните 500 хил.

Книжата на Qualcomm поскъпнаха с 12,7%, след като резултатите ѝ надминаха очакванията, подкрепени от ръста с 56% на продажбите на чипове за смартфони. Компанията обяви силни очаквания за четвъртото тримесечие.

Книжата на Moderna поевтиняха със 17,8%, след като производителят на лекарства намали прогнозите си за приходи от ваксината си срещу COVID-19.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,533% и 1,967%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,5% до ниво от 94,33 пункта. Еврото поевтиня с 0,49% до 1,155 долара, а паундът се понижи с 1,37% до 1,35 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,2% до 113,75 йени за долар.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха до 81,03 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI също са надолу до 79,45 долара за барел.

По-рано в четвъртък ОПЕК и съюзниците му се договориха да продължат с настоящия си план за добива и да не разхлабват кранчетата на фона на многогодишните върхове на цените на суровия петрол и американския натиск картелът да помогне за охлаждането на пазара.

Американските фючърси върху златото с доставка за декември поскъпнаха с 1,3% до 1787 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още