IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се оцвети в червено в очакване на плана на Байдън за стимулитe

Книжата на технологичните компании поевтиняха в четвъртък

23:50 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха спад в четвъртък, а трейдърите очакваха обявяването на потенциално голям пакет от стимули за икономиката, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 68,95 пункта и завърши деня на ниво от 30 991,52 пункта. По-рано през деня индексът с 30 компании нарасна с над 150 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,1% до равнище от 13 112,64 пункта, след като по-рано по време на сесията достигна исторически връх. Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад от 0,4% до равнище от 3795,54 пункта.

Книжата на Facebook поевтиняха с 2,4%. Цената на акциите на Amazon, Netflix, Microsoft и Apple се понижи с по над 1%, а на Alphabet – с 0,9%.

Очаква се в четвъртък вечер американско време избраният за президент на САЩ Джо Байдън да обяви план от стимули, който ще включва повишаване на директните плащания на стойност 600 долара, удължаване на програмата за по-големи помощи при безработица и подкрепата за щатските и местните власти. Стимулите може да достигнат до 2 трлн. долара, съобщава CNN. В същото време New York Times информира, че се очаква Байдън да очертае план за разходи на стойност 1,9 трлн. долара.

Нагласите бяха подкрепени по-рано по време на сесията, след като публикувани късно в сряда данни показаха, че коронавирусната ваксина на Johnson & Johnson е безопасна и генерира обещаваща имунна реакция. Книжата на компанията поскъпнаха с 1,8%.

Според Джим Крамър от CNBC фондовият пазар не е взел предвид розовия сценарий, при който ваксините поставят пандемията под контрол в някакъв момент тази година.

Инвеститорите бяха под влиянието и на по-лошите от очакванията данни за безработицата. Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са скочили до 965 хил. миналата седмица, което е над прогнозираните 800 хил. нови заявления от икономисти, участвали в допитване на Dow Jones.

В предходната сесия пазарът постигна ръст, въпреки че членове на Камарата на представителите гласуваха за импийчмънт на президента Доналд Тръмп за втори път, с което той стана първият американски президент в историята с два импийчмънта. Двупартийното мнозинство го обвини в насърчаване на метежа в Капитолия миналата седмица.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 1,127%, а доходността по 30-годишните облигации скочи до равнище от 1,869%.

Тя нараства тази година на фона на перспективите за повишаване на фискалните стимули в САЩ, след като демократите си осигуриха мнозинство както в Камарата на представителите, така и в Сената. През последно време се засилиха и очакванията за повишаване на инфлацията. Но представители на Федералния резерв заявиха, че паричната политика ще остане облекчена в обозримо бъдеще.

„Когато му дойде времето да повишим лихвите, със сигурност ще го направим и между другото това няма да се случи скоро“, коментира гуверньорът на Фед Джером Пауъл в четвъртък.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,16% до ниво от 90,21 пункта. Еврото поскъпна минимално с 0,02% до 1,216 долара, а паундът е нагоре с 0,37% до 1,369 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,07% до 103,77 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши в четвъртък, подкрепена от слабия долар и силните данни за вноса от Китай, но остава под натиск заради притесненията за глобалното търсене на петрол вследствие на растящите случаи на коронавирус в Европа и новите блокади в Китай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 26 цента до 56,32 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязаха ръст от 66 цента до 53,57 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,2% до 1851,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още