IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дясната ръка на Зукърбърг – Шерил Сандбърг, напуска Meta

След 14 години в компанията състоянието на 52-годишната дама се оценява на 1,6 млрд. долара

08:49 | 02.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Дясната ръка на Марк Зукърбърг - Шерил Сандбърг, заяви в сряда, че ще напусне поста си на главен оперативен директор на компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc, с което приключва работата си начело на една от най-печелившите и противоречиви компании в света.

В публикация в профила си във Facebook Сандбърг заяви, че ще продължи да работи като член на борда на Meta. В заявление за борсовия регулатор компанията заяви, че в събота тя е информирала компанията за намерението си да подаде оставка. Сандбърг посочи, че покойният ѝ съпруг ѝ е казал навремето, че трябва да приеме работата, ако планира да остане пет години, а тя е останала 14.

„Наистина чувствам, че следващото поколение лидери е готово", казва Сандбърг в интервю за The Wall Street Journal. „Това беше дълго и чудесно партньорство с Марк, аз наистина вярвам в компанията и оставам в борда. Но вероятно е време да имам повече гъвкавост и повече възможности да правя повече неща с времето си“.

Хавиер Оливан, който в момента е главен директор по растежа, ще поеме поста главен оперативен директор на компанията, когато Сандбърг напусне.

По време на работата си в компанията Сандбърг изгради бизнес частта, превръщайки стартъпа за социални медии със свободен достъп, основан в стая в общежитието на Харвард, в една от най-големите рекламни компании на планетата. През миналата година компанията отчете близо 115 млрд. долара приходи от реклама.

Сандбърг беше дългогодишна дясна ръка на Марк Зукърбърг и в тази си роля - и като автор на книгата за лидерство Lean In - се превърна в една от най-важните и известни жени в бизнеса.

52-годишната Сандбърг заяви, че с нетърпение очаква да отделя повече време на фондацията си и на проблемите на жените. Отвъд това тя не е сигурна как ще изглежда животът ѝ след Facebook.

„Това ще бъде възможност да си поема дъх и да го разбера", каза тя. „Тази работа и този вид мисловен процес наистина не могат да съществуват едновременно“.

Според запознати Сандбърг е казвала, че се чувства прегоряла и че се е превърнала в боксова круша за проблемите на компанията. Под ръководството на Зукърбърг компанията също така се насочва към бъдеще, фокусирано върху развитието на виртуални светове, известни като метавселена, които са по-малко зависими от рекламата, която отдавна е в полезрението на Сандбърг. Самата тя е отсъствала от много от срещите за плановете на компанията за метавселената, казват някои от източниците.

„Шерил създаде архитектурата на рекламния ни бизнес, нае страхотни хора, изгради управленската ни култура и ме научи как да управлявам компания", написа Зукърбърг в публикация в сряда. „Тя създаде възможности за милиони хора по целия свят и има заслуга за много от това, което Meta е днес“.

Като част от реорганизацията Марн Ливайн, главен бизнес директор на компанията, ще докладва на Оливан.

„Не планирам да заменям ролята на Шерил в съществуващата ни структура", пише Зукърбърг. „Не съм сигурен, че това би било възможно, тъй като тя е суперзвезда, която дефинира ролята на оперативен директор по свой собствен уникален начин".

„Но дори и да беше възможно, смятам, че Meta е достигнала точката, в която има смисъл нашите продуктови и бизнес групи да бъдат по-тясно интегрирани", добави Зукърбърг.

Сандбърг е получила общо възнаграждение от 35,2 млн. долара през 2021 г. и е притежавала около 1,5 млн. акции към миналия месец, според подадените от концерна документи. Тези акции са на стойност около 277 млн. долара при цената на затваряне в сряда. Нетното ѝ състояние се оценява на 1,6 млрд. долара според Forbes.

Цената на акциите на Meta е спаднала наполовина от пика си миналата година на фона на проблемите в основния ѝ рекламен бизнес и по-широката разпродажба на технологични акции. В сряда, след новината за напускането на Сандбърг, акциите поевтиняха с 2,6%.

Преди да постъпи във Facebook, Сандберг беше вицепрезидент на глобалните онлайн продажби и операции в Google.

След като се присъединява към Facebook, когато Зукърбърг е само на 23 години, тя става бизнес стратег на компанията и постоянно пребиваващ в нея възрастен, пряко отговорен за рекламните продажби, правните и политическите въпроси. Тази структура позволява на Зукърбърг да се съсредоточи върху инженерните предизвикателства.

Когато компанията се превърна в технологичен гигант, профилът на Сандбърг нарасна заедно с нея. Тя написа два бестселъра, изнесе речи при откриването на учебната година и редовно присъстваше на престижни срещи на влиятелни политически фигури и бизнес ръководители, като тези в Давос, Швейцария, и Сън Вали, Айдахо. Дългогодишен демократ, тя редовно е споменавана и като потенциален кандидат за президент или член на кабинета.

Съпругът на Сандбърг, Дейв Голдбърг, почина през 2015 г., докато двамата бяха на почивка в Мексико. Скръбта ѝ и начинът, по който се възстановява от нея, са тема на втората ѝ книга "Вариант Б".

През последните години Facebook се забърка в поредица от противоречия, свързани с редица въпроси, включително поверителността на данните и безопасността на потребителите, а ролята на Сандбърг начело на компанията понякога пораждаше остри критики.

През 2018 г. Сандбърг свидетелства пред Конгреса за намеса в изборите с участието на социалните медии.

Същата година The Wall Street Journal съобщи, че Зукърбърг е казал на Сандбърг, че обвинява нея и екипите ѝ за публичния отзвук около Cambridge Analytica - изследователската фирма, която неправомерно е получила достъп до лични данни на потребители на Facebook и ги е използвала за политически проучвания.

По-късно Сандбърг доверява на приятели, че се чуди дали трябва да се притеснява за поста си.

През миналата година The Wall Street Journal написа и поредица от разследващи истории за компанията, наречена „Досиетата на Facebook", която се основаваше на хиляди вътрешнофирмени документи и описваше недостатъците в платформите ѝ и вредите, които те причиняват на потребителите. В една от статиите бяха цитирани вътрешни данни, които показват, че отговорностите на Сандбърг в компанията, измерени чрез служителите, които ѝ докладват, се свиват през последните години.

В публикацията, с която обяви напускането си, Сандберг отдаде дължимото на дългогодишното си партньорство със Зукърбърг.

„Понякога той казва, че сме израснали заедно, и това е така", пише тя. „В критичните моменти от живота ми, в най-високите върхове и в дълбините на истинските падения, никога не ми се е налагало да търся Марк, защото той вече беше до мен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 1 година
"ще продължи да работи като член на борда на Meta"Че тя направо си е повишена! По-малко отговорности, голямата заплата си върви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още