IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в злато ще се покачват за пета поредна година през 2018 г.

Повече злато е било изкупуно от алчност, отколкото от страх през последната година и половина, пише в анализ на CPM Group

22:11 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите в кюлчета, мините и производителите на монети ще допринесат за петия годишен ръст на общите глобални инвестиции в злато през 2018 г. Това става ясно от Gold Yearbook 2018, изготвяна от консултантската компания CPM Group, цитирана от Ройтерс.

„Променящата се глобална парична политика, съчетана с дълъг цикъл на растеж в САЩ, всъщност означава, че щатската икономика е най-застрашена от рецесия“, се казва в доклада на CPM.

От консултантската компания очакват нетните инвестиции в злато да бъдат в размер на 20,3 млн. унции през 2018 г., което е увеличение с 6,6% спрямо 19,1 млн. унции през 2017 г., като това е най-големият ръст от 2016 г. насам, когато беше отчетено повишение с 23,9% до 26,1 млн. унции.

Независимата компания за анализиране на суровините заяви, че търсенето на златни монети, произведени от частни монетни дворове, ще достигне 6 млн. унции през 2018 г., което е от 5,7 млн. унции повече спрямо 2017 г. и е най-високото ниво от 2016 г. насам. 

„Нестабилността на пазара е необичайна и инвеститорите търсят все повече златото като убежище“, смята Джордж Геро, управляващ директор на RBC Wealth Management. Според него в момента се търсят активи, които биха могли да бъдат хеджирани с предстоящото покачване на инфлацията.

Очакванията са общото предлагане на злато да се покачи леко до 127,4 млн. унции през 2018 г. За сравнение през миналата година на пазара е имало 127 млн. унции.

Глобалните доставки от мините ще нарасне незначително до 97,2 млн. унции спрямо 97 млн. унции през миналата година, като очакванията са производството да остане на същото ниво от 2017 г. – 97 млн. унции.

Цената на златото се е увеличила с 14% през миналата година, въпреки че рекордното поскъпване на акциите и криптовалутите отклониха вниманието на инвеститорите от ценния метал.

По данни на CPM продажбите на златни монети са се свили до 5,7 млн. унции през 2017 г., като това е най-ниското ниво от 2012 г. насам.

„Повече злато е било изкупуно от алчност, отколкото от страх през последната година и половина и именно заради това продажбите на златни монето са намалели, докато търговията с фючърси и опции се е повишила от 2015 г. насам“, пише още в анализа на CPM Group.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още