IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на ОПЕК+ се отлага заради нови търкания между Русия и Саудитска Арабия

Тя може да се проведе на 8 или 9 април

17:27 | 04.04.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

ОПЕК и Русия отлагат планираната за понеделник среща за по-късно следващата седмица, съобщават източници от картела, цитирани от Ройтерс, на фона на задълбочаването на спора между Москва и Саудитска Арабия за това кой е виновен за срива на цените на петрола.

Срещата се отлага въпреки натиска на американския президент Доналд Тръмп Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците й, известни като ОПЕК+, да стабилизират спешно глобалните петролни пазари.

ОПЕК+ работи по безпрецедентно свиване на петролния добив, равняващо се на около 10% от световните доставки или 10 млн. барела дневно. Страните членки очакват това да е глобално усилие, включващо и САЩ.

Цените на петрола достигнаха 18-годишно дъно на 30 март заради намаляващото търсене, причинено от блокадата в редица страни за овладяване на пандемията от коронавирус, и провала на ОПЕК и други страни производителки начело с Русия да удължат предишно споразумение за намаляване на добива, което изтече на 31 март.

Вашингтон обаче все още не е поел ангажимент за съвместните усилия, а вчера руският президент Владимир Путин обвини Саудитска Арабия за срива на цените, предизвиквайки твърд отговор от Рияд днес.

„Руското министерство на енергетиката първо обяви пред медиите, че всички участващи страни са освободени от ангажиментите си, считано от 1 април, което доведе до взетото решение от страните за увеличаване на добива“, зави саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман в комюнике, цитирано от държавната осведомителна агенция СПА.

Путин, който говори по време на видеоконфентна връзка с представители на правителството и ръководители на големи руски петролни производители в петък, заяви, че първата причина за спада на цените е влиянието на коронавируса върху търсенето.

„Втората причина за срива на цените е оттеглянето на нашите партньори от Саудитска Арабия от сделката на ОПЕК+, тяхното увеличаване на добива и излязлата по същото време информация за готовността на нашите партньори дори да предоставят отстъпка за петрола“, каза Путин.

Трима източници от ОПЕК, пожелали да останат анонимни, заявиха, че извънредната виртуална среща, планирана за понеделник, вероятно ще бъде отложена за 8 или 9 април, за да има повече време за преговори.

По-късно източниците омаловажиха спора между Саудитска Арабия и Русия, като заявиха, че атмосферата все още е положителна, въпреки че няма проект на сделка или споразумение по детайли като референтно равнище, от което да се направят съкращения на добива.

„Първият проблем е, че трябва да понижим настоящото ниво на добива сега, а не да се връщаме към това преди кризата“, посочи един от източниците на ОПЕК. „Вторият проблем са американците, те трябва да играят отделно“, допълни той.

Цените на петрола растат от дъно

Петролът се възстанови от дъното от 20 долара за барел тази седмица и Брент завърши петъчната сесия на ниво от 34,11 долара в петък. Това обаче още е далеч от цената от 66 долара за барел в края на 2019 г.

В четвъртък цените записаха най-големия си еднодневен растеж, след като Тръмп заяви, че очаква Русия и Саудитска Арабия да обявят голямо понижение на добива. САЩ не са страна в ОПЕК+ и идеята Вашингтон да намали добива от дълго време е смятана за невъзможна, не на последно място и заради американските антитръстови закони.

Но сривът на цената на петрола накара регулатори в Тексас, който е центърът на петролното производство в САЩ, да обмислят регулиране на производството за първи път от близо 50 години.

Но американският министър на енергетиката Дан Брейет не е споменал в разговор с лидери на петролната индустрия в петък възможността за съкращаване на добива на САЩ, разкри източник, който е присъствал на разговора.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви пред руски държавни медии, че САЩ имат правни ограничения за съкращаване на производството, но все пак трябва да бъдат гъвкави.

Представители на други страни производителки на петрол, които не са част от ОПЕК+, изразяват желание да помогнат. Провинция Албърта в Канада, където се намират третите по големина  петролни резерви в света, е отворена за присъединяване към евентуално глобално споразумение.

В петък Международната агенция за енергия (МАЕ) предупреди, че свиване с 10 млн. барела дневно няма да е достатъчно за компенсиране на огромния спад на търсенето. Дори с такова съкращаване наличностите ще нараснат с 15 млн. барела дневно през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 4 години
...то хора не остават вие за петрол пишете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
хаха ... че в пермският басейн още от 2015 са с положителен паричен поток при цена от $24 за барел ... :))) ... проспал ли си го този момент ?! от около 3-4 месеца всички , които държат шистови кладенци намаляват инвестициите в ново производство , защото още от тогава се знаеше , че има излишни 4млн. барела на ден на пазара ... цените беше ясно , че няма да останат високи . хората отдалече са си подготвили домашното и ще намалят добивът с около 2-3 милиона барела дневно . ама другото си бачка , рижият китеник е подготвил цял закон за "хамерика фърст" и ниските цени на нефта ... взимай пуканки и само гледай цирк ... арабите , както излезе инфо още от 2-3 месеца се готвят за такъв сценарий , предполагам и вовата не е спал през това време ... вирусът просто беше катализатор ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
ти па кога ше идеш на психиатър бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
ти плачи америка , по добре ... щот при 35 долара барела , ядат хурката до вълната .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
markov
преди 4 години
Тръмпи много натиска за нов картел че шистаците вече тик-такат като бомба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
fon
преди 4 години
Всички сме безкрайно доволни от това което направиха САЩ с технологиите си да убият картелните цени на колхозниците и арабите - хем ще плащаме по-евтин нефт и газ, хем ще гледаме как Путин се гърчи и докога ще издържи да не върне Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Мамини сладки северни папуаси, време е да клякате, ако не искате средната заплатка скоро да е 500 лева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
...без участие на САЩ просто не виждам цената на слузта да се върне над 50 $ преди есента. Защото потреблението сигурно ще се възстанови още лятото - но тогава и търсенето е по-слабо по принцип, а и всички са натрупали колосални резерви, светът просто е удавен в слуз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Талибанските лъжи ни писна да ги слушаме вече, знаем кой заплаши, че ще вдигне добивът и го направи... Русия искаше да се запазят досегашните ограничения в началото на март, когато кризата в търсенето далеч не бе ескалирала - с идеята при нужда ограниченията да бъдат увеличени.Но по е важно това, че ако САЩ не поемат ангажимент и те да намалят своя добив, хич да не се надяват, че всички други ще се жертват, за да могат те да добиват колкото може повече и да печелят на чужд гръб. ЩЕ намерят механизъм да ограничат добивът. Иначе Русия и Арапия не е толкова сложно да вземат такива мерки, че да държат слузта на цена около 35 $ - което е напълно достатъчно те да печелят прилично, но шистаджиите да фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още