IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple купува подразделение на Intel за мобилни модеми за 1 млрд. долара

Intel иска да се раздели с този бизнес, тъй като той струва на компанията твърде много, за да снабдява само един клиент, а именно Apple

11:50 | 26.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple Inc. обяви, че купува подразделението на Intel Corp. за производство на мобилни модеми, с което привлича към компанията ключови кадри и патенти. Това ще позволи на технологичния гигант да разработва още по-бързо компоненти за свързване на своите мобилни устройства с интернет.

Сделката е оценена на 1 млрд. долара, съобщиха двете компании в съвместно изявление.

Intel иска да се раздели със своето подразделение, тъй като според главния изпълнителен директор Боб Суон то струва на компанията твърде много, за да снабдява само един клиент, а именно Apple.

След сделката компанията от Купертино ще разполага с 2200 нови служители и общи 17 000 патента за безжичен интернет, става ясно още от съобщението.

Apple използва изцяло модемите на Intel в своите телефони iPhone от миналата година. След като уреди съдебния си спор с Qualcomm през април, производителят ще се върне към използването на 5G клитъчни модеми на компанията да бъдещите версии на продуктите си.

Qualcomm беше първата, която пусна на масовия пазар подобна технология, и ще представи второто си поколение чипове още преди Intel да е готова със своето първо.

Apple на свой ред иска да се отърве от третите страни в партньорствата и да сложи под своята шапка производството на модеми – ход, който сделката с Intel ще ускори.

„Apple се вълнува от това, че ще има толкова много отлични инженери, които ще се присъединят към нашата нарастваща група за клетъчни технологии“, заяви Джони Сруджи, старши вицепрезидент на звеното за хардуер в изявление.

Според главния изпълнителен директор на Intel въпреки продажбата компанията си запазва правото да произвежда модеми за устройства, извън мобилните телефони, като компютри, домашна техника и самоуправляващи се автомобили.

Сделката се очаква да бъде приключена през четвъртото тримесечие на годината. Финансов съветник е Goldman Sachs.

Apple работи върху своя технология за производство на модеми през последните няколко години и вече има установени развойни центрове, включително обект в Сан Диего. В същото време през последните седмици компанията ускорява назначенията на кадри от Intel и Qualcomm за работа по 5G модемите.

След като започне разработването на свои модеми, Apple няма да се нуждае от трети страни за такава ключова част от производството на мобилните си устройства. Това ще продължи и основната тенденция на компанията да създава сама свои ключови компоненти. Компанията вече създава сама основните процесори за мобилните си устройства и планира да започне и за своите компютри Mac.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още