IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект - важна крачка към промяната в медицината

Преди да започнем да ползваме купищата нови технологични разработки в здравеопазването, трябва да решим няколко ключови проблема

10:35 | 01.04.19 г.
Изкуственият интелект - важна крачка към промяната в медицината

Само преди няколко месеца Крищоф Салаи се озова в категория „Визионери“ от списъка с Иноватори под 35-годишна възраст в Европа, публикуван от списание MIT Technology Review. В листа попадат общо 35 иноватори под 35 години.

Крищоф, амбициозен млад унгарец, си извоюва мястото с една лична битка, която може да доведе до резултати на глобално ниво. Младият мъж стои зад стартъпа Turbine.AI, чиято основна цел е да открива персонализирани комбинации от терапии спрямо конкретния тумор, открит в организма на пациента.

Когато се срещнах за първи път в Крищоф в Берлин преди три години, стартъпът тепърва прохождаше.

„Туморът действа като отделно същество, което се бори за живота си“, коментира тогава Крищоф, който е основател и главен технически директор на организацията.  “Ние искаме да ускорим борбата с този проблем. 12 години, хиляди експерименти и средно 1,5 млрд. долара струва разработката на едно лекарство. Нашата цел е да избегнем всички тези задънени улици. Turbine помага създаването на медикаменти да се случва 1000 пъти по-бързо“.

Всичко това се случва на базата на изкуствен интелект и анализа на огромни обеми от медицинска информация.

Докато хората по света се стряскат от множеството проучвания, които твърдят, че изкуственият интелект и роботите ще отнемат милиони работни места, в сферата на медицината изразът „изкуствен интелект“ се ползва по-скоро с оптимизъм и вяра, че ще станем свидетели на революция, която ще помага не само на лекарите, но и на пациентите.

Една от възможностите за това се крие в гласовите асистенти. Британската компания за пазарни анализи Juniper Research прогнозира, че използването на гласови асистенти ще се утрои през следващите няколко години. Така през 2023 г. ще 8 млрд. дигитални гласови асистенти в употреба, спрямо 2,5 млрд. към края на 2018 г. За пациентите това може да значи много.

Подобен тип интелигентни системи могат да предоставят 24-часова грижа за широк спектър от хора, които може да се нуждаят помощ. Хората с хронични заболявания, които получават пристъпи, хората с увреждания и онези, които живеят далеч от медицински грижи, са само част от тези, които биха спечелили най-много от виртуалните асистенти. Отвъд популярните решения като Alexa на Amazon, Google Assistant на Alphabet и Siri на Apple, има подобни асистенти, насочени конкретно към медицината.

Такава е програмата на софтуерната компания Nuance Communications, която е създадена специално за медицински цели и носи името Dragon Medical Virtual Assistant. Тя е част от съществуващият софтуер за превръщане на глас в текст, използван за клинична документация.

Според сайта на компанията Dragon Medical се ползва от над 500 хил. лекарите за създаването и комуникирането на случаите на над 300 млн. пациентски случаи годишно. Самият асистент е разработен така, че изкуственият интелект разбира и разпознава медицинска терминология и систематизира информацията по нужния на лекарите начин.

Всъщност изкуственият интелект може да ни помага както за по-добрата обработка и анализа на медицински данни, така и за разработването на молекули за лекарства, за осигуряването на грижи, прегледи и профилактика от разстояние и още, и още.

Преди да се впускаме в подобни надежди за това как изкуственият интелект ще помогне на здравеопазването, трябва да знаем, че той няма да е панацея, която ще ни излекува от хроничните болести, нито ще реши всички проблеми на глобалното здравеопазване. Той е по-скоро стъпката напред към едно бъдеще, в което здравният сектор се дигитализира, както в полза на лекаря, така и в полза на пациента.

Но преди всичко това стоят множество неуточнени регулации, защита на личните данни на пациентите и още милиони тестове на тези нови технологии, докато експертите се уверят, че тези решения са преди всичко полезни и безопасни.

Как изкуственият интелект променя бизнеса, води ли до нови бизнес модели, какви предизвикателства, но и какви възможности носи, можете да научите на “Клуб Investor.bg - Tech of Tomorrow 2019”, който ще се проведе на 4 април в Capital Fort в София.

„Kлyб Іnvеѕtоr.bg - Тесh оf Тоmоrrоw 2019“ се осъществява с подкрепата на Audi, Porsche Sofia Zapad, SAS, Compass Invest, Hotel Casino International, iRobot, Devin, Medical Dent, Индустриален холдинг България. Медийни партньори: Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg, Kaldata.com, GoGuide, HiComm, Dev.bg.

 

Текстът е публикуван в Trud.bg.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още