IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът заплашва да отнеме 5G лидерството на Южна Корея

Търсенето на нови устройства с тази технология значително намаля зарази пандемията

14:46 | 03.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Южна Корея се бори да запази водещата си позиция в областта на следващото поколение 5G телекомуникационни услуги, докато пандемията на коронавируса допълнително охлажда ентусиазма на потребителите, чийто интерес към технологията намаля заради опасенията за разходите и качеството, предава Ройтерс.

Телекомуникационните оператори в азиатската държава, водени от SK Telecom и KT Corp, пуснаха първите 5G услуги в света точно преди една година. А Samsung Electronics, доминиращият производител на мобилни телефони, побърза да изпревари други играчи в света, като пусна първия си 5G смартфон горе-долу по същото време.

Но след първоначалния растеж, подкрепен от щедрите субсидии за 5G смартфони, еуфорията почти изчезна, а потребителите поставят под въпрос стойността на по-скъпите устройства. Сега кризата с коронавируса засяга допълнително сериозно търсенето.

Продажбите на новите 5G Galaxy S20 телефони, които бяха пуснати на пазара в края на февруари на цена, достигаща 1 595 000 вона (1308,81 долара), са спаднали с 30% в Южна Корея спрямо ранните продажби на предходния модел S10, посочва представител на южнокорейски оператор.

По-слабият интерес се случи в момент, в който обичайно продажбите на нови телефони обичайно растат (скоро след премиерата им), твърди източникът.

Забавянето на 5G в Южна Корея показва как коронавирусът може да повлияе на пускането на технологията в глобален мащаб. Производителите на смартфони, включително Apple, която се очаква да представи своите 5G предложения през есента, разчитат на новото поколение мрежи да насърчи продажбите им след две проблемни за индустрията години.

Плановете за футуристични услуги, като самоуправляващите се коли и напълно автоматизираните заводи и градове, скоро ще бъдат засегнати от отлагането на 5G. Испания, Франция и Австрия отложиха търговете за 5G спектъра си заради коронавируса.

Китайските 5G продажби обаче се очаква да се възстановят през второто тримесечие, подкрепяйки китайски компании като Huawei, твърди Том Канг, анализатор във фирмата за пазарни проучвания Counterpoint.

Xiaomi, която наскоро представи новия си 5G флагман, заяви, че вижда сигнали за възстановяването на продажбите в Китай, докато страната се завръща към нормалния си живот след блокадата заради коронавируса.

Samsung има само малко присъствие в Китай и продава повечето си премиум 5G телефони на други пазари.

Влияние върху приходите

Южнокорейските оператори са привлекли 400 хил. нови 5G клиенти през февруари, сочат данни на правителството. Това представлява увеличение спрямо бройката от 290 хил. за предходния месец. Но анализаторите смятат, че това се дължи на премиерата на S20 на Samsung. Освен това е под половината от 880 хил., регистрирани през август.

5G пазарът започна да се забавя още през ноември, когато телекомуникационните оператори свиха маркетинговите си разходи и започнаха да нарастват оплакванията на потребителите за проблемите с връзката и липсата на диференцирано съдържание.

Анализатори твърдят, че операторите и производителите на смартфони трябва да разчитат на нови субсидии, за да възстановят търсенето, което ерозира приходите им.

Samsung разчиташе на Южна Корея за ранното си лидерство на 5G пазара през миналата година. Очакваше се тя да разрасне продажбите на 5G смартфони и на други големи пазари, като Съединените щати и Европа, преди премиерата на Apple, но коронавирусът попари всички тези планове, твърдят анализатори.

Американски търговци на дребно вече предлагат около 20% намаление за онлайн продажбите на S20, който беше пуснат в Съединените щати само преди месец.

Samsung е отказала да коментира по темата. Един от директорите на Samsung Electronics е казал на акционерите в средата на март, че търсенето на 5G смартфони се очаква да нарасне тази година.

В опит да насърчи обемите, Samsung планира да пусне по-достъпни 5G смартфони, като серията А71 в Южна Корея през първата половина на тази година, разкрива източник от телеком.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хаха, Самсунг да гонел хуявей и шаоми, аахахаха! Толкова си назобен с пропаганда, че от ушите ти излиза въздух под налягане!Като няма опорки за руско "велико" произвидство и технологои, минахте на мантрата за китайски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
и трите са с Андроид... и ти защо не си отишъл на майка си в русия, ами носиш чували в германия. като си такъв анти-западняк и те е страх от тях ? ...или и ти като оня мияча от холандия? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
be_google
преди 3 години
Моите уважения към Самсунг, но имат много хляб да ядат докато стигнат качеството на Хуавей и Ксиаоми......във сички гласове телефони, дори при падовете, а Хуавей вече имат и строхотни лаптопи по 500 евра в ибей Германия е пълно. Освен това благодарние на сакциите вече може да имаш страхотен телефон без американски надзор, ако се сещате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още