IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват Huawei за кражба на търговски тайни

Междувременно германското правителство се колебае дали да ползва оборудването на компанията за своята 5G мрежа

09:16 | 17.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералните власти в Сиатъл разследват китайския технологичен гигант Huawei Technologies за предполагаема кражба на търговски тайни американски партньорски компании като T-Mobile US, в рамките на ход, който сигнализира за все по-агресивната позиция на САЩ срещу китайския концерн, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Разследването е свързано с граждански дела, заведени срещу Huawei, вторият по големина производител на смартфони в света. Има и случай, в който федералното съдебно жури в Сиатъл е определило Huawei за виновна за кражбата на технология за роботика на T-Mobile през 2017 г., твърдят източниците, пожелали да останат анонимни.

Разследванията са в напреднал етап и решенията по тях ще станат ясни скоро, допълва един от източниците.

Емили Лагли, говорител на Прокурорския офис в Сиатъл, е отказала да коментира темата, както и говорителите на T-Mobile и на Huawei.

Huawei е под огромен натиск в САЩ, Европа и на още доста места по света на фона на нарастващите притеснения, че Пекин може да използва оборудването на компанията, за да шпионира. Директорите на Huawei отричат това.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп настоява европейските съюзници на САЩ да блокират Huawei от телекомуникационните си мрежи на фона на по-големия търговски спор между Вашингтон и Пекин. През миналата седмица служител на компанията беше арестуван в Полша.

Същевременно Huawei е замесена в още един криминален случай, който предполага, че главният финансов директор Мън Уанджоу е давала заблуждаваща информация на международни банки, с което е позволила нарушаването на санкциите на САЩ и ЕС срещу Иран.

Мън, която е дъщеря на основателя на компанията, беше арестувана в Канада на 1 декември и пусната под гаранция преди четири седмици. Тя очаква изслушване, свързано с потенциалната ѝ екстрадиция в САЩ.

Американските разследвания включват обвинения, че Huawei е откраднала информация от T-Mobile US, който е неин американски партньор. По нова време един от инженерите на компанията е посетил лаборатория в Белвю, Вашингтон, за да види робот за диагностика, наречен „Tappy”, който симулирал използването на телефон от потребител. При делото си от 2014 г. T-Mobile е обвинила Huawei, че неин инженер е прибрал робота в чантата си за лаптоп по време на посещението и е напуснал залата с него.

Междувременно според германския икономически всекидневник Handelsblatt германското правителство поставя под въпрос участието на Huawei в изграждането на 5G мрежата в страната. 

Отделът по планирането на Министерството на външните работи кани служителите си на вътрешноведомствена дискусия този четвъртък, чието заглавието е много любопитно: „Кой се страхува от Huawei?" Според медията целта на дискусията е да се изясни как федералното правителство следва да се справи със сегашното господство на китайския доставчик на мрежово оборудване по отношение на разширяването на 5G технологията в Германия - предвид все повечето предупреждения за групата.

Едва преди месец обаче Берлин бе на друго мнение. „Не смятаме, че изключването на конкретни производители или конкретни продукти може да бъде законно", заяви говорител на вътрешното министерство през декември. Ако е необходимо обаче, изискването за сигурност трябва да бъде адаптирано в Закона за далекосъобщенията. „Ние вярваме, че сигурността и конфиденциалността на използваната мрежова инфраструктура трябва да бъдат гарантирани от всички страни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Това веднага след като умре долара, нали? Има оше ориз да изядът китайците, докато се доближат... а да ги минат... може би в другия век, тоя няма да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
mick
преди 5 години
Наближава обаче времето, когато Китай ще започнат да разследват щатски компании и тогава ще стане една...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още