IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google разширява мрежата си от подводни кабели

Компанията инвестира стотици милиони в проекта, за да даде тласък на бизнеса си с облачни услуги

18:21 | 16.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският интернет гигант Google разширява мрежата си от подводни кабели, за да навлезе в нови региони по света, в опит да ускори растежа на бизнеса си с облачни услуги и да настигне конкурентите си Microsoft и Amazon.com, пише Wall Street Journal.

Компанията планира да изгради три нови подводни оптични кабела, покриващи океански зони от Тихия океан до Северно море, с което ще разшири своята частна мрежа за данни до региони, до които конкурентите ѝ не са докосвали с подобни проекти.

Очаква се кабелите да бъдат завършени през 2019 г. Те са създадени да трансферират бързо данни и да пренасочват потребителите към сървъри по целия свят, ако някой от регионите е претърпял срив или е претоварен.

Google заяви, че инвестицията ще струва стотици милиони долари, но си заслужава заради възможността да се позиционира по-добре на пазара на облачни услуги.

Компанията майка на Google – Alphabet, притежава огромна мрежа от оптични кабели и центрове за данни, изградени през последното десетилетие.

Проектът ще увеличи броя на подводните кабели на Google до 11 след цяло десетилетие непрестанна работа. Инженерите на компанията разчитат, че тези проекти ще подобрят резултатите при търсенето, преместването на видео файлове и ще служат на клиентите на облачни услуги, които работят в различни точки на света.

За целта Google работи с други компании, включително с местни телекомуникационни оператори и Facebook, за изграждането на подводните кабели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още