IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на криптоборсата Binance – сред най-губещите милиардери

Чанпън Джао е загубил от началото на годината 85,6 млрд. долара, изчислява Bloomberg

16:52 | 14.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чънпън Джао, основател на борсата за криптовалути Binance.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Чънпън Джао, основател на борсата за криптовалути Binance. Снимка: Bloomberg 

500-те най-богати хора в света са загубили 1,4 трилиона долара от началото на 2022 г., включително 206 млрд. долара в понеделник, 13 юни, изчисли Bloomberg. Агенцията прави изводите си въз основа на собствения си Индекс на милиардерите, който предоставя данни за състоянието на най-богатите хора в света.

Чанпън Джао, основател на борсата за криптовалути Binance, отчита най-големи загуби. Той се нарежда на 190-о място в общата класация на милиардерите на Bloomberg, като от началото на годината е загубил 85,6 млрд. долара. Към момента състоянието му се оценява от агенцията на 10,2 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск е на второ място с нетна загуба от 73,2 млрд. долара, а основателят на Amazon Джеф Безос е на трето място с 65,3 млрд. долара. На четвърто място е Марк Зукърбърг, ръководител на Meta, който е загубил 64,4 млрд. долара. На пето място е Бернар Арно, президент на Louis Vuitton Moët Hennessy, който е загубил 56,8 млрд. долара от началото на годината.

Сред руските милиардери най-големи загуби от началото на годината претърпяха Леонид Михелсон, ръководител на „НОВАТЕК“ (7,29 млрд. долара), собственикът на „Северстал" Алексей Мордашов (7,4 млрд. долара), Генадий Тимченко, член на управителния съвет на „НОВАТЕК“ и „Сибур" (7,37 млрд. долара).

Според изчисления на Bloomberg бившият собственик на футболния клуб „Челси" Роман Абрамович е загубил 5,85 млрд. долара от началото на годината. Председателят на Съвета на директорите на НЛМК Владимир Лисин е в дъното на петимата руски бизнесмени с най-големи загуби от началото на годината.

Ден по-рано, на 13 юни, обменният курс на биткойна на криптовалутната борса Binance се срина с 13% до най-ниската си стойност от декември 2020 г. - 23,7 хил. долара, а сутринта на 14 юни падна до най-ниската си стойност от декември 2020 г. - 20,8 хил. долара.

Сривът на пазара на цифрови активи се ускори на 13 юни, когато международната компания за криптовалути Celsius обяви, че забранява тегленията за клиенти, позовавайки се на „екстремни пазарни условия". След това стойността на токена CEL на компанията спадна с 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още