IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски прокурор започва разследване срещу мениджър на Facebook

Причината са омразни коментари в социалната мрежа, които не са били отстранени от служители въпреки сигналите за тях

21:00 | 10.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Правният спор за мнения, изразяващи омраза във Facebook, се разширява. Прокуратурата в Хамбург сега започва разследване срещу ръководителя на компанията за Северна Европа, пише SPIEGEL ONLINE. В случая става дума за подозрение за противодържавна дейност.

Мартин От, който е „управляващ директор за Северна, Централна и Източна Европа“ в Хамбург, е бил привлечен по делото от адвокат от Вюрцбург. Това обвинява От за това, че компанията не е изтривала добре познати постинги, в които се изразява чувство на омраза.

Прокуратурата вече е предала след кратка проверка документите на следствен отдел на полицията, заяви говорител на следствието. „То ще трябва да изясни колко време съдържанието е било онлайн", каза той. 

Адвокатът Чан-джо Юн е подал жалби срещу трима други ръководители на групата, след което прокуратурата също е започнала разследване. Това е първият път, при който в хода за дебата за подбуждане на омраза се проверяват само физическите извършители на омразните коментари, но и представители на концерна, защото са считани, че могат да предоставят помощ за разпространение на словото на омразата.

В спора става дума и за това дали мениджъри на Facebook могат да бъдат подведени под наказателна отговорност за случаите на противодържавна дейност и други престъпления, които се проявяват в социалната мрежа - и не са отстранени въпреки сигналите.

Facebook отдавна е критикуван, защото не предприема последователно действия срещу подбуждане, обиди и призиви за насилие. В хода на бежанската криза обаче жалбите за тази практика стават все повече.

Facebook не коментира състоянието „на което и да е разследване". „Но ние можем да кажем, че твърденията са крайни и няма нарушение на германското право от страна на Facebook или служители", каза говорител на концерна.

Адвокатът Юн е посочил общо почти 200 случаи на подбудителство и насилие на представители на Facebook, много от които не са били изтрити на основание, че не нарушават основните правила на социалната мрежа. 

Активисти и политици често обвиняват Facebook, че не отстранява и недвусмислени публикации за омраза, които нарушават германското право и политиката на Facebook. Групата посочва от своя страна, че тя наистина изтрива мнения, които нарушават собствените ѝ правила. Но тя самата не можела да прецени дали някои подадени сигнали са нарушения и на германското право.

Напоследък обаче много случаи са показали, че процесът не работи добре. Ето защо министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас покани представители на Facebook в Берлин, а сега дори заседава и работна група за подобряване на функционирането. Основателят на Facebook Марк Зукербърг увери канцлера Ангела Меркел, че компанията възнамерява да подобри процеса.

Като цяло концернът подчертава, че „апелира хората да ползват нашите процеси за съобщаване, когато считат дадено съдържание за нарушаващо правилата“.

Новият случай е интересен, защото сега следствието вече се насочва срещу оперативен мениджър на Facebook. Първите сигнали бяха насочени срещу Facebook Germany GmbH, които обаче не са със седалище в Германия. Техните случаи от месец се разглеждат от хамбургски следствени органи.

Юн настоява за Facebook да важи изцяло и германското законодателство. От своя страна Facebook настоява, че се чувства обвързана към ирландското законодателство, защото в Дъблин е централата на социалната мрежа за Европа. Там служителите вземат решения за процедирането със съобщения, за които са получени сигнали.

Това е поредната съдебна битка на Facebook в Европа, след като в понеделник съдът в Брюксел нареди на американския гигант да спре да събира лична информация за хора, които нямат акаунти в социалната мрежа.

Белгийският регулатор съди базираната в Менло Парк, Калифорния, компания, за това, че не е успяла да отговори на изискването да приведе своята политика за конфиденциалност в съответствие с местните закони. „Неуважителното“ отношение на Facebook към личните данни на потребителите без тяхното знание „трябва да бъде променено“, заяви през май Вилем Дебюклер, президент на регулатора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
интересно, имам право свободно да се възхищаваме на гейовете, обаче нямаме право свободно да изразяваме недоволство или дори омраза? Свободата на словото може би важи само тогава, когато трябва да хвалиш нещо? И това е демокрация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/entertainment/what-lawrence-kasdans-last-star-wars-movie-will-be-cinema-blend-2/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/entertainment/what-lawrence-kasdans-last-star-wars-movie-will-be-cinema-blend-2/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Най-добре да затварят тази дупка фейсбук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Хм...тука също има достатъчно подкани за изтребване до девето коляно и смърт за червени кордели...може да се поразходи някой прокурор до Лясковец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още