IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти в Европа планират да засилят активността през 2016 г.

Апетитът за риск обаче отслабва, първокласните активи са отново на фокус, според проучване

21:38 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти половината от инвеститорите в имоти, които са активни на европейския пазар, възнамеряват да увеличат придобиванията през 2016 г. Това показват резултатите от проучване на консултантската компания CBRE, представени по време на изложението MIPIM, съобщава онлайн изданието propertyeu.info.

Данните сочат, че 48% от анкетираните очакват активността им на европейските пазари да е по-висока през тази година в сравнение с миналата. Само 15 на сто от участниците в проучването очакват свиване на дейността си.

Други 43 на сто заявяват, че възнамеряват да са по-активни в продажбите, което е още една индикация за подобрената ликвидност на пазара на имоти. 

Въпреки че интересът на инвеститорите към пазара на имоти в Европа се засилва, резултатите от проучването показват една много важна тенденция – отслабеният апетит за риск. Първокласните и ключови активи отново са във фокуса на вниманието – 41% от анкетираните заявяват, че се интересуват основно от такива възможности. При аналогично изследване през миналата година интерес към първокласните активи са декларирали 29% от анкетираните.

Това е донякъде обяснимо с икономическата ситуация. Според почти една трета от участниците в проучването икономическата слабост в глобален мащаб представлява основна заплаха пред пазара на имоти. Вторият най-голям риск са вътрешните икономически проблеми на отделните държави.

Според анкетата Германия е най-предпочитаната държава от инвеститорите, като измества Великобритания, която остава на второ място. Следват Холандия, Франция и Полша.

Сериозен интерес през тази година ще се насочи и към държавите от Централна и Източна Европа. Общо 12 на сто от инвеститорите заявяват, че регионът е в техния фокус през тази година, което е двоен ръст на годишна база. Основният им мотив е търсенето на по-висока доходност.

Според консултантската компания Savills през тази година повече инвеститори ще се целят към периферните пазари на имоти в Европа, особено след рекордните инвестиции, отчетени през миналата година.

За 2015 г. обемът на инвестициите се изчислява на 245 млрд. евро, което представлява годишен ръст от 22% и е със 7 на сто над предишния пик, регистриран през 2007 г. Най-силни ръстове на инвестициите са отчетени в Норвегия, Гърция и Белгия, а спад – в Ирландия, Австрия, Дания, Швеция и Финландия.

Най-активни на по-периферните пазари са трансграничните инвеститори, като се очаква те да са основен двигател на активността и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още