IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft прави рязък завой в стратегията за смартфоните си

Компанията се насочва към определена ниша, след като дълго време се опитваше да създаде устройства за масовия пазар

12:09 | 05.10.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Очакваното представяне на нови смартфони на Microsoft през тази седмица ще отбележи последното усилие на компанията за изграждането на успешна мобилна стратегия. Новият подход се свежда до три думи: предефиниране на успеха, пише Wall Street Journal.

В рамките на събитие, което ще се проведе в Ню Йорк, Microsoft планира да представи поне два смартфона от висок клас с марката Lumia, създадени от компанията и работещи с нейната операционна система Windows, твърдят източници, запознати с плановете на фирмата.

След дълги години работа по смартфони за масовия пазар, Microsoft за първи път залага на определена ниша, като бизнеса, където компанията се надява, че нейните смартфони ще имат конкурентно предимство.

Планът на Microsoft се основава на Windows 10, наскоро пуснатата нова версия на операционната система на компанията, която за първи път свързва персоналните компютри и мобилните устройства в една обща система. Потребителите на Windows, които ползват електронни таблици на Excel или се обаждат по Skype от персоналните си компютри, могат да правят абсолютно същото през мобилните си устройства.

Въпросната промяна в подхода към бизнеса със смартфони е голям залог за Microsoft. От десетилетия компанията използва франчайза около Windows, за да оформя технологичната индустрия чрез контролирането на основното устройство сред потребителите – персоналният компютър. Но откакто смартфоните започнаха да изземат тази функция, Microsoft се оказа в неизгодна позиция.

Решението на компанията да стесни фокуса отразява неоспорими факти: телефоните с Windows се продават малко и не носят достатъчно приходи. Преди две години, когато Microsoft навлезе на пазара на телефони, придобивайки мобилните операции на Nokia, американската компания заяви, че до 2018 г. ще има 15% дял на пазара на смартфони. По-късно фирмата се отказа от тази амбиция.

През тази година три от всеки 100 продадени смартфона ще бъде с Windows, сочи прогноза на IDC. Смартфоните на Apple и тези, които работят с операционната система Android, съставляват общо 97% от пазара.

Microsoft загуби средно по 12 цента за всеки смартфон, продаден през тримесечието, което приключи на 30 юни. Месец по-късно компанията призна неуспеха и обяви, че съкращава близо 8000 служители, най-вече такива, занимаващи се мобилните ѝ устройства.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че мерките за намаляване на разходите и решението да се спрат опитите за продажба на възможно най-много телефони, ще помогнат на фирмата да намали загубите.

Microsoft ще работи по по-ефективно и по-фокусирано портфолио на смартфоните си, заяви Надела пред Wall Street Journal през юли.

Скептиците твърдят, че свиването на амбициите не е толкова избор, колкото необходимост. Защитниците пък смятат, че Microsoft има значително предимство – може да използва Windows 10, за да насърчи интереса към смартфоните с Windows.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
sepiko
преди 8 години
Опитват се да копират стратегията на ябълките, но според мен е погрешно трябва да имат и достъпни телефони въпрос на време е потребителите на осъзнаят абсолютните предимства пред лагдроида !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
redcretin
преди 8 години
Специално за твоята порода ще пуснат и старите модели по половин кило :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
deant
преди 8 години
Тука съм съгласен с теб. Специални Микромеките тотално се издъниха в мобилния сегмент. Дори и в десктоп средата потребителите масово отлагат упгрейд заради грозния интерфейс, въпреки че win 8 и 10 имат в пъти по-добра производителност от 7 дори на стари компове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
SS-23
преди 8 години
поредното пукане на смартфонният балон!Мога да дам една прогноза, че в близките година-два предстои ренесанс на класическите джиесеми с бутни, естественно - "осъвременени"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още