IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият шеф на Uber - един от най-големите критици на Тръмп

Дара Косровшахи се заема с управлението на компания, изпълнена с редица проблеми. И всички се питат дали ще се справи с нея

20:39 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Uber Technologies ще повери на главния изпълнителен директор на Expedia Дара Косровшахи управлението си. Той ще наследи Травис Каланик, който ръководи компанията, докато тя достигна 20 млрд. долара от резервации, преди скандалите да го принудят да напусне.

С наемането на изпълнителния директор на Expedia, Uber ще си осигури опитен експерт във вземането на решения и остър критик на президента на САЩ Доналд Тръмп, който е свикнал да се бори с един от най-големите конкуренти на новата му компания – Alphabet, пише в анализ Bloomberg.

Косровшахи ще се сблъска с редица препятствия, тъй като Uber, която е набрала повече от 15 млрд. долара от частни инвеститори, се насочва към все още непланираното си първично публично предлагане. Новият изпълнителен директор ще трябва да се бори с постоянните загуби на компанията, с проблемите, свързани с търговските тайни, разкрити на Waymo на Alphabet, които доведоха до съдебна битка, както и с лошия имидж на бранда и ниския морал на над 15-те хил. служители по целия свят.

Бордът на директорите на Uber се е срещнал този уикенд за последния етап от интервютата с кандидатите, за да обсъдят възможностите, твърдят източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни. Главният изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман и председателят на General Electric Джефри Имелт бяха сред обсъжданите имена.

Бордът се спря на нещо различно. Косровшахи не беше обявяван публично като финалист в списъка с кандидати. Той обаче прие новата си позиция.

48-годишният Косровшахи е роден в Иран американец, който завършва инженерна специалност в Brown University. Има опит в инвестиционното банкиране в Allen & Co преди да се присъедини към милиардера Бари Дилър в IAC по време на дот ком балона. Косровшахи ръководи придобиванията на онлайн компании за туризъм. Така той разширява Expedia на IAC с придобиването на Orbitz и HomeAway.

Той е и един от главните изпълнителни директори в технологичната индустрия, който най-открито критикува част от политиките на президента Доналд Тръмп. Той се обяви срещу забраната за имигранти и се подиграва на държавния глава в Twitter. През януари Каланик се опита да оправдае назначението си в бизнес съвета на Тръмп, но напусна поста, след като клиентите организираха бойкот.

Под ръководството на Каланик Uber се превърна в голяма световна компания. През второто тримесечие на 2017 г. компанията загуби 645 млн. долара при 1,75 млрд. долара нетни приходи. В рамките на почти 7-годишното управление на Каланик базираната в Сан Франциско фирма достигна оценка от 69 млрд. долара. Тя сключи партньорства с големи автомобилни производители, купи значителен дял в най-големия си световен конкурент и се утвърди като ветеран в бизнеса със споделено пътуване в по-голямата част от развитите страни. Каланик получи нещо като легендарен статус в Силициевата долина, успявайки да влезе в редиците на основатели на компании като Илон Мъск и Джеф Безос.

Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още