IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 2016 г. беше повратна за технологичните компании?

Сблъсъци с правителствата, все по-големи опити за контрол от властите и по-малко иновации белязаха индустрията тази година

12:11 | 08.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пет от седемте най-високо оценявани компании в света, включително трите с най-висока оценка, са технологични, пише в свой анализ Wall Street Journal. Отвъд това в очите на инвеститорите Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon и Facebook са ключов фактор във всекидневния живот. Защото технологиите могат да изглеждат неизбежни.

Това помага да се обясни защо 2016 г. беше трудна година за голяма част от тези компании. Всички те, взети заедно, се сблъскаха с остри критики и безпрецедентни опити за контрол, докато се бореха с правителства по целия свят, включително с бъдещия президент на САЩ.

Неслучайно например разходите за дигитална реклама в САЩ се очаква да надминат тези за телевизионна през 2016 г., докато Facebook се опитва да се справи с опасенията от нейното влияние върху политиката и ролята ѝ в разпространяването на фалшиви и подвеждащи новини. Това са двете страни на една монета – влиянието на Facebook.

Или да вземем новите магазини на Amazon, които не разполагат с продавачи. Те веднага станаха символ на това как автоматизацията „убива“ работни места. Amazon има само няколко физически търговски обекта и не планира да отвори първия си Amazon Go магазин незабавно, но доминацията ѝ в онлайн търговията превърна новината в нещо, което притесни обществото.

Google
имаше отлична година по отношение на приходите и печалбата. Част от цената на това да е толкова влиятелна по света са трите обвинения от европейските регулатори, които разследват компанията.

През 2016 г. главните изпълнителни директори на технологични компании до голяма степен подкрепиха кандидата за президент на САЩ, който, в крайна сметка, загуби битката. Доналд Тръмп, който спечели, ги атакуваше публично, а понякога и лично. Много от тези лидери присъстваха на среща с новоизбрания държавен глава, очевидно търсейки примирие. Но мнозина представители на технологичната индустрия все още гледат на следващите четири години предпазливо, притеснени от вижданията на Тръмп по въпроси като свободната търговия и имиграцията.

Фактът, че всичко това се случи, говори както за културната, така и за икономическата доминация на технологичните компании. Въпросът не е къде точно ще бъде произвеждан iPhone, а дали глобализацията има реални икономически ползи или е бич за средната класа в САЩ. Технологичната индустрия до голяма степен е възприемана като такава, която бележи прогрес на всяка цена, но изборът на Тръмп в някои отношения е упрек към тази идеология.

Последна актуализация: 05:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още