IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония, Турция и Русия поведоха борсите в ЦИЕ през октомври

Пазарите в Казахстан и Гърция навлязоха в корекция

11:24 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Македония, Турция и Русия поведоха борсите в ЦИЕ през октомври

Водещият индекс на българския капиталов пазар – SOFIX, продължава да губи позиции спрямо основните индекси на борсите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и през октомври. Бенчмаркът записа спад от 3,64% в интересен месец за пазарите (фондови, валутни, облигационни и на суровини) не само в региона, но и по света. От началото на годината темпът на ръст се забавя до 5,86%, с което SOFIX се настанява в средата на своеобразната класация за най-добре представящите се индекси, които Investor.bg следи.

Освен това пазарите в съседните ни Македония, Турция и дори Сърбия постигат завидно представяне през отминалия месец. На другия полюс са Казахстан и Гърция, където пазарите навлязоха в корекция. Борсите в Русия и Украйна пък се съвземат от конфликта. Равносметката за индексите в региона на ЦИЕ – само 7 записват ръст през октомври, а останалите 12 – спад.

Къде стои SOFIX? По ръст за месеца родният борсов измерител пропада до 16-а позиция от общо 19 разгледани индекса от септемврийското 15-о място. По повишение от януари до 31 октомври той заема вече 10-а позиция, след като поведе региона в първите месеци на 2014 г.

Първи по ръст през десетия месец на годината е водещият индекс на борсата в Македония – MBI. Той се покачва с 8,22% за месеца и напредва с 6,63% от началото на годината до 1 854,23 пункта. Индексът на западната ни съседка дори е едно място пред SOFIX по отношение на растежа до края на октомври.

Активността се дължи на няколко първични публични предлагания, осъществени през отминалия месец. Тогава акционерното дружество, учредено от фондовите борси на България, Македония и Хърватия SEE Link, стартира търг за изграждане на електронна система за извършване на поръчките. През май трите борси създадоха общата компания (с равни дялове) със седалище в Скопие, която ще създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа с цел фондовите борси в България, Македония и Хърватия да интегрират пазарите си.

Освен това в региона на Югоизточна Европа най-добри условия за правене на бизнес има в Македония, която заема 30-о място в годишната класация Doing Business на Световната банказа 2015 г., докато България е на 38-мо.

От своя страна турският ISE 100 отбелязва втория най-силен месечен ръст – от 7,53% до 80 579,66 пункта. По ръст от началото на годината индексът е четвърти.

На фона на интервенциите на Централната банка на Русия на валутните пазари с цел възпиране свободното падане на рублата спрямо долара и еврото и повишената лихва с цел противодействие и на високата инфлация водещият индекс MICEX увеличава с 5,5% стойността си през октомври до 1 488,47 пункта. През последните седем търговски дни на октомври индексът записа впечатляващ ръст – от 8,42%. Сега само 1% делят бенчмарка от връщането му към стойностите, които имаше в края на 2013 г.

Западната ни съседка Сърбия бележи поредното добро представяне. Индексът BELEX расте с 5,04% до 1 385,84 пункта през октомври, попадайки на 4-то място, и с 27,04% от началото на годината, с което заема втора позиция по ръст в региона на ЦИЕ.

Изпреварва го единствено украинският индекс PFTS, който напредва с 45,5% от началото на годината. По ръст за октомври борсовият измерител се нарежда на пето място с повишение от 3,2 на сто.

Водещият индекс на северната ни съседка Румъния – BET, унгарският BUX и словенският SBITOP се нареждат до SOFIX по спад. През месеца индексите се понижават, съответно – с 3,14%, 3,16% и 3,17%. Както и у нас, октомври в Румъния бе белязан от избори, но за президент. Държавният глава на Унгария пък си навлече големи неприятности, искайки въвеждането на данък върху интернет потреблението.

Положението на борсите в Казахстан и Гърция се влоши през месеца. Индексът КASE спадна с близо 13%, а гръцкият ASE – с близо 14 на сто, навлизайки на практика в корекция. Казахстанският индекс понижи темпото на растеж от началото на годината до 14,21%, след като в два поредни месеца – през юни и юли, бе пръв по месечен ръст.

Именно гръцкият индекс се оказва най-губещият в региона през октомври. Само в рамките на три дни – от 13 до 16 октомври – АSE заличи 13,6% от стойността си. Спадът съвпадна с тревогите на глобалните финансови пазари и дойде след вота на доверие за гръцкото правителство, като събуди спомените за дълговата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още