IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Пунчева-Василева: Инвеститорите купуваха слуха, а продаваха факта

Според анализатора на ЕЛАНА Трейдинг в момента наблюдаваме нормална корекция на пазара

18:29 | 18.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което наблюдаваме в момента, е нормална корекция на пазара. Така финансовият анализатор на ЕЛАНА Трейдинг Татяна Пунчева – Василева коментира отстъплението на основния индекс на Българската фондова борса (БФБ – София) SOFIX, който започна още през миналата седмица.

По думите й основният индекс на борсата ни е бил в 14-месечен постоянен ръст на месечна база до юли включително, което е най-дългият период на покачване от 10 години. Анализаторът успокои, че „пари на пазара има“, а в момента има хора, които искат да реализират печалба.

„Пазарът е атрактивен. Напълно нормално е да върне малко, напълно естествено е това да се случва“, категорична беше Пунчева – Василева.

В същото време тя признава, че със сигурност зад движенията на борсата стои и ребалансирането на индексите на БФБ – София преди малко повече от седмица. „Инвеститорите сякаш купуваха слуха, а продаваха факта“, коментира анализаторът на ЕЛАНА Трейдинг.

По думите й е трудно да се прогнозира колко време ще продължи спадът на БФБ.

Основният индекс SOFIX изтри 1,69% от стойността си до 669,32 пункта в понеделник, задържайки се на нива от началото на юни. През август бенчмаркът на БФБ се стопи с 1,4% в сравнение с юли. Въпреки това оборотът през осмия месец от годината се повиши 5,8 пъти до 206,1 млн. лв. спрямо 35,4 млн. лв. за същия месец на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Minka
преди 6 години
Нима?! Може ли малко повече инфо относно термина "нормална корекция на пазара"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още