IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните мощности у нас са достатъчни, но при нормални метеорологични условия

До 2025 г от ЕСО очакват нови 1,81 хил. мегавата мощности, основно от възобновяеми източници

18:10 | 17.10.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нови 1,81 хил. мегавата енергийни мощности ще бъдат изградени в България в периода 2016 – 2025 г., прогнозира  Електроенергийният системен оператор (ЕСО). В проекта си за нов 10-годишен план за развитието на енергийната мрежа у нас от дружеството посочват, че 1,42 хил. мегавата от новите мощности ще бъдат от възобновяеми източници (ВЕИ).

Делът на ВЕИ от брутното електропотребление ще се увеличи от почти 15,5% през 2016 г. до 19,9% през 2025 г., пише още в документа.

Очакванията са, че нови ядрени мощности у нас ще бъдат въведени в експлоатация най-рано след 2025 г. - втора ядрена централа или седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Има нови проекти за топло- и водни електрически централи, включително се очаква да заработи и каскадата „Горна Арда“, а въвеждането на нови ВЕИ-централи ще бъде с по-умерени темпове след 2020 г..

До 2025 г. производствените мощности в страната ще бъдат в състояние да осигурят функционирането на енергийната система, но при нормални метеорологични условия.

„При съчетание на екстремални товари и завишена аварийност при производствените мощности за продължителен период наличните резервни мощности няма да бъдат достатъчни да обезпечат потреблението в страната и планирания търговски износ“, предупреждават от ЕСО.

По тази причина от дружеството препоръчват да бъдат създадени пазарни механизми за споделяне на резерви.

Данните на ЕСО показват още плавно увеличение на потреблението на електроенергия през последните три години. Заради ефектите от кризата обаче е трудно да се направи ясно заключение по отношение на потреблението – прекратяването на цели видове производства обезсмисля използването на статистически подходи за прогнозиране, посочват от държавното дружество.

В плана на Оператора е предвидено увеличаване на брутното енергопотребление в страната през следващите десет години - според максималните предвиждания от 39,3 хил. гигаватчаса през 2016 г. до 43,1 хил. гигаватчаса през 2025 г. Според минималните очаквания ръстът ще бъде от 38,9 хил. гигаватчаса до 40,9 хил. гигаватчаса за същия период.

По-слабият темп на ръста се обяснява с прилагането на мерки за енергийна ефективност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Цялата ни енергийна система е сбъркана НЕК плаща на производителите ДОГОВОРЕНИТЕ , А НЕ НА РЕАЛНО ПОДАДЕНИТЕ В МРЕЖАТА КОЛИЧЕСТВА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ.Получава се парадокса, че ПЛАЩАМЕ за 10 мегавата , а потребяваме само 3 мегавата които РЕАЛНО са подадени към мрежата на НЕК.НЕК СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ЕДНА ГОЛЯМА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА КОЯТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШЕТО ОГРАБВАНЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА МНОГО "ЦЕННИ" ЗА ДЪРЖАВАТА НИ ФАМИЛИИ.ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРОМЕНЯТ НЕ САМО ПРАВИЛАТА , НО И ТАЗИ ПАРАЗИТСТВАЩА СИСТЕМАТА, КОЯТО УБИВА НЕ САМО НАС НО И ИКОНОМИКАТА НИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Това което искаш е добре.Дори не е необходимо посочената от теб централа да е еднаЗа да няма загуби е необходимо централите да са повече и районирани съгласно консумацията на ток. САМО, ЧЕ ОБЯСНИ МИ КАК ЩЕ СЕ ПРЕБОРИШ С ДЕПУТАТСКОТО ЛОБИ В ПАРЛАМЕНТА КОЕТО Е ЗА ВЕИ ЦЕНТРАЛИ?!Знаеш как и нощем при липса на слънчева енергия фотоволтаиците подават ток в мрежата. С тези байпаси и връзки с електропреносната мрежа ВЕИ -та са се превърнали в един ЧЕНЧ БЮРА с маржове между КУРС КУПУВА и КУРС ПРОДАВА !!КУРС КУПУВА КУРС ПРОДАВА, КУРС ПАТКИ ПАСЕ!! ПАТКИТЕ РАЗБИРА СЕ ГИ ПАСЕМ НИЕ КРАЙНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Изграждането на една Г Е Ц -газова електрическа централа с голяма мошност в Белене до 2020 г ще реши изцяло проблема с мощностите дори и при екстремни ситуации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още