IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е ефектът за България от ТПТИ?

България може да спечели като директен и индиректен износител за САЩ, според анализ на ИПИ

09:22 | 15.03.15 г. 15
Какъв ще е ефектът за България от ТПТИ?

С глобализацията на икономиката, голяма част от стоките не се произвеждат в една държава. Компонентите им идват от различни краища на света и за тяхната направа участват ресурсите на редица държави. България също участва в т. нар. вериги на предлагането, изнасяйки стоки (обикновено компоненти) за една държава, която пък ги включва в производството си на крайни продукти, които се изнасят за трети страни.Това коментира в свой анализ икономистът Зорница Славова от Институтта за пазарна икономика (ИПИ).

Във външнотърговските отношения на България, страните от Европейския съюз и САЩ могат да се намерят множество примери за вериги на предлагането. Европейската комисия отчита, че през последните години две трети от вноса в ЕС са суровини, междинни стоки и компоненти, които се използват за направата на продукти за крайно потребление от европейските потребители. Продуктите с произход България носят ползи както за страната, така и за внасящата ги и от своя страна изнасяща крайни продукти държава. 

В тази връзка, готвеното споразумение за свободна търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (Трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите - ТПТИ) би се отразило на икономиката на България освен чрез директния износ на България за САЩ, така и чрез веригите на предлагането (известни в литературата и като вериги на добавената стойност) и участието на България в тях, твърди анализаторът.

Влиянието на този вид международна търговия може да се изследва чрез използването на данни за производството на стоки в ЕС и страната на произход на суровините и материалите, от една страна, и износа на ЕС за САЩ, от друга.
По последни данни на WIOD през 2011 г. България изнася за ЕС-28 суровини и материали на стойност 8,321 млн. щ. долара. Най-висока е стойността на българските материали, използвани в:

• Производството на преработени метали – 1 460 млн. щ.д. (основно вносът е на метали и по-специално  - мед),

• Производството на хранителни продукти, напитките и тютюневите изделия – 918 млн. щ.д. (основно се внасят суровини за храни, напитки и тютюневи изделия),

• Строителството – 574 млн. щ. долара (основно внос на метали и неметални минерални суровини).

Общо внесените суровини и материали в ЕС-28 през 2011 г. са на стойност 16 658 158 млн. щ. д., а произведените продукти за крайно потребление достигат 33 521 044 млн. щ. долара. От тях ЕС-28 изнася към трети страни стоки на стойност близо 6 000 000 млн. долара, като основният партньор извън страните в самия съюз е САЩ. През 2014 г. изнесените стоки за САЩ са на стойност 409 636 млн. долара, което е около 7% от общия износ на ЕС и около 1,2% от всичко, произведено в страните членки.

Като се има предвид размерът на изнасяните от България суровини и материали и използването им в производството на готови продукти в ЕС-28, приносът на страната в общата продукция е на стойност близо 17 000 млн. долара или 0,05% от произведеното в ЕС.

Това означава, че българските продукти (суровини и материали), които участват във веригата на предлагане България-ЕС28-САЩ, са на стойност над 200 млн. щ. долара. Това е повече от половината от директния износ на български стоки за САЩ, който достига 366 млн. щ.д за същата година. Общата картина показва, че около 2/3 от износа на България за САЩ е директен, а останалата 1/3 е чрез веригата на предлагане през ЕС-28.

Всичко това показва значимостта на свободната търговия и облекчаването на тарифните и нетарифните ограничения на търговията между ЕС и САЩ. България може да спечели както от това, че е директен износител за САЩ, така и от това, че участва в производството на редица стоки в ЕС, които впоследствие се изнасят за САЩ, коментира икономистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
"""Пол Кристи обясни: За да се приключи с дълговете, на САЩ им трябват нови пазари, съпоставими по мащаб с американските. Единственият такъв пазар сега е европейският.Следователно, трябва да се намери начин изцяло да се отвори европейският пазар за САЩ.Много години се занимавахме с разработката на този проект, се съгласил ръководителят на Института за глобални перспективи.Трябва 500 милиарда долара, които са стокооборотът на Европа с Русия, да станат стокооборот на Европа с Америка.Тогава ще имаме реален шанс да уредим финансовите си задължения и да съхраним долара като световна валута, признава Пол Кристи.Главната задача на събитията в Украйна е да раздели Европа и Русия дотолкова, че европейците изцяло да се откажат от сътрудничеството си с Русия и да преориентират икономиката си към пълно сътрудничество със САЩ.Главната цел е по-здраво да се върже икономиката на Европа към икономиката на САЩ, а какво ще се случва с Украйна никого не го интересува, добавя световно известният експерт.Европейците започнаха да се усещат какво им се готви.Повече от 1 200 000 европейци са се надигнали срещу плановете на властите на ЕС да предадат икономиката си на Америка, подписвайки петициите Stop TTIP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Лори Уолък с харвардска диплома на юрист го казва - ''Подписването на споразумението в този му вид ще доведе до изместване на властта от избраните правителства и институциите на гражданското общество към частните компании" - http://***.segabg.com/article.php?id=686444Останалото съм го написал тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
Канада се набута в този капан и това се отрази крайно негативно на състоянието й. Ето защо е ВАЖНО, всички НПО да се регистрират като чуждестранни агенти, които лобират за интересите на тези, които ги издържат. И ако нагазват НАШИТЕ закони, да бъдат съдени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 2
lilivan
преди 9 години
значи, България първо трябва да започне да произвеждаповече, и то качествено, за да може да изнася
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 8
ABBA
преди 9 години
Oooo, неразумни юроде, поради что си продажен журналист!!?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 5
phlex
преди 9 години
Хайде направете една статия, която да обясни ползите за България от създаването на специализирани съдилища след приемането на ТПТИ. Или най-добре избройте компаниите, които ще ни погнат!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 5
dakl
преди 9 години
Тези си мислят , че сме родени миналата седмица, но какво да правят като и те къща хранят и техните деца искат да носят маратонки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Как е възможно да правиш анализ на проектодоговор, чийто клаузи са секретни и не се обявяват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 4
KMETA
преди 9 години
Ще изнасям шкембе чорба за щатите.При 360 мил население по 1 шкембе на ден за по 1$ и 365 дена, очаквам печалба от 131 400 мил.$. С ТТИП ако не я достигна тяхното правителство е длъжно да ми я компенсира.хахахахаха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 4
rover
преди 9 години
Ще добавим още отрови към тези, които ни тровят в момента. Нищо, важно е свинете да са дебели и да грухтят доволно. Ще ни продадат, за да може няколко фирми да изнасят. С Китай историята е същата. 7-8 големи изнасят, а затрихме леката си промишленост. Както и да е, не бива да рева като бакърджия срещу виенските тенджери. Справка - Когато светът си събуваше потурите.http://chitanka.info/text/29543-kogato-svetyt-si-sybuvashe-poturite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още