IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Марио Драги продължават да тежат на еврото

По-крайно настроени анализатори коментират, че е намеренията на ЕЦБ за повече стимули сигнализира за навлизането на еврозоната в дефлационната спирала

12:07 | 26.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Еврото се лута на 2-месечното дъно, до което се потопи, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги сигнализира, че е възможно стимулите за икономиката да бъдат увеличени. Основният признак, по който централните банкери ще решат дали да добавят нови стимули или не, са макроикономическите данни за безработицата и инфлацията в еврозоната.

Решението на ЕЦБ да преразгледа стимулите в еврозоната с цел тяхното увеличаване доведе до рязко поевтиняване за еврото и същевременно до скок на акциите в еврозоната. От друга страна, по-крайно настроени анализатори коментираха, че е подобен ход сигнализира за навлизането на еврозоната в дефлационната спирала, подобна на тази, в която се намира Япония от повече от 20 години насам. Ако стимулите продължават да се увеличават, без това да доведе до по-сериозно покачване на инфлацията, ще достигнем до ситуация, в която наливането на пари в икономиката да бъде нещо нормално, смятат специалисти.

Заложената инфлационна цел от Европейската банка е 2%, а нивото на инфлацията заплашва да остане до близко до нулата стойности към края на текущата година. Със стартиралата през март програма за количествени улеснения в размер на 1,2 трлн. евро, ЕЦБ се надяваше да стимулира растежа и да повиши инфлацията до заложените цели към края на 2016 г. Тези планове за момент не се изпълняват по никакъв начин и поради тази причина Марио Драги сигнализира, че през декември може да бъде решено продължаването на текущата програма за наливане на пари в икономиката, която трябва да приключи през септември 2016 г.

На фона на създалата се ситуация с еврото в края на изминалата седмица станахме свидетели на засилване на щатския долар, който поскъпна спрямо кошница от 6 основни валути. Зелените пари се представят стабилно, благодарение на силните макроикономически новини от САЩ, които сигнализират, че Федералният резерв рано или късно ще повиши лихвите в страната. Структурното различие между политиките на Фед и ЕЦБ прави доларът по-атрактивен от еврото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

След поевтиняването на еврото, дошло заради възможността за монетарни стимули през декември, не ни остава нищо друго, освен да изчакаме корекция на краткосрочния спекулативен спад и тогава да търсим нови продажби. Между 1,1318 и 1,1456 е зоната, около която корекцията е логично да завърши. По-дълбоко коригиране също не е изключено от днешна дата е трудно да се предвиди кое е по-вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още