IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за по-късно покачване на лихвите в САЩ оказват натиск върху долара

Фондовите пазари реагират положително заради увеличената вероятност от евтини кредити по-дълго време

11:37 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Индексът S&P 500 се изкачи до най-високата си стойност от месец юли 2015 година насам. Това се случи на фона на изненадващо слабите данни за заетостта в САЩ, които измениха очакванията за момента, в който Федералният резерв може да повиши лихвите. Настроенията оказаха сериозен натиск върху щатския долар, който търпи загуби спрямо кошница от основни валути. Фондовите пазари бяха подкрепени и от цената на петрола, която се стабилизира над 50 долара за барел.

Коментарът на председателя на Фед Джанет Йелън от понеделник допълни създалите се настроения, че централните банкери ще се съобразят изцяло с макроикономическата картина и ще повишават лихвите, ако растежът е достатъчно стабилен. По този начин очакванията за покачване на лихвите се измениха за пореден път тази година и към момента повечето прогнози са, че това ще се случи в края на годината. Това доведе до оптимизъм на фондовите пазари, който изведе широкия индекс S&P500 до 2 119 пункта, като за последно подобно ниво беше достигнато на 21 юли миналата година.

Очакванията за по-късно покачване на лихвите се отразяват отрицателно на щатския долар и положително на фондовите пазари в САЩ и суровините, деноминирани в долари. Причината за подобна тенденция е, че повишаване на лихвите ще увеличи цената на кредита и ще направи по-скъп достъпа до средства за бизнеса. Обратно, задържане на лихвите на ниски нива, означава по-дълго време, в което бизнесът има достъп до по-евтин капитал при ниска инфлация. Поради тази причина инвеститорите реагират положително на очаквания, че Фед ще се забави с покачването на лихвите и ставаме свидетели на ръстове на щатските индекси.

В същото време цялостните нагласи за по-скъп долар се базират на очакванията за продължително повишение на лихвите в САЩ, които ще направят зелените пари привлекателен инструмент за съхранение на стойност, носещ повече доходност в сравнение с други водещи валути като еврото, йената и паунда. Поради тази причина отлагането на момента, в който ще бъдат повишени лихвите, оказва натиск върху долара.

Лекият суров петрол се движи в тон с настроенията на пазара и поскъпна над 50 долара за барел, достигайки най-високата си стойност от октомври месец насам. По-късно днес ще бъдат изнесени седмичните данни за петролните запаси в САЩ, които се очаква да намалеят с нови 3.5 млн. барела. Подобно или по-сериозно понижение, ще подкрепи допълнително цената на суровината, но в случай, че запасите се увеличат, вероятно ще станем свидетели на срив в цените под психологическата бариера от 50 долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

На 3 юни публикувахме следното виждане за бъдещото движение на двойката: „На графиката се вижда, че описаният сценарий се е изпълнил на 100%. Имахме поскъпване след тест на възходящата трендлиния, точно до 0.70524, след което поевтиняване и нарушение на възходящия канал. Към момента двойката не ни дава добри условия за участие. Низходящото движение е нестабилно и до някаква степен изчерпано. Ако данните за заетостта в САЩ са отрицателни ще имаме добра възможност за покупки при тази двойка.“

Действително отрицателните стойности на NFP в петък оказаха необходимото въздействие и двойката да реализира прилично поскъпване, което дори не се случи мигновено и ни даде добра възможност да се позиционираме в момента на публикуване на данните за трудовия пазар в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още