IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уби ли ФЕД дългите доларови позиции?

Ще е изненадващо, ако институцията изчака само с два или три доклада за заетостта в САЩ, преди да започне повишаването на лихвите, смята експерт

11:08 | 18.09.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите започнаха да продават доларислед като Федералният резерв на САЩ (ФЕД) не промени лихвените проценти след срещата на Федералния комитет за открития пазар (FOMC), която се проведе в четвъртък. FOMC не предприе този ход, позовавайки се на несигурността в света и по-слабата инфлация като причина за изчакването.

Решението на комитета не беше единодушно, след като президентът на Фед в Ричмънд Джефри Лакър гласува, че лихвата трябва да се повиши с 25 базисни пункта.

И макар че ФЕД пропусна да затегне паричната политика през септември, институцията все още обмисля възможността да повиши лихвените проценти тази година. 13 от 17-те члена на FOMC очакват покачването да започне през 2015 г. Поради това би трябвало да предстои отслабване на американската валута, след което да се покачи отново преди заседанието на комитета през следващия месец, пише в анализ за Investing.com Кети Лин, управляващ директор в BK Asset Management. 

Джанет Йелън, президент на Федералния резерв на Америка, даде да се разбере, че  фундаментално перспективата за ФЕД не се е променила и все още вярва, че икономиката на САЩ се представя добре, въпреки че доларовите бикове бяха разочаровани от решението да не се променят лихвените проценти. ФЕД иска да види подобрение в пазара на труда и инфлацията, преди да предприеме ход. В същото време институцията повиши прогнозата си за ръста през 2015 г., понижи очакванията си за ръста през 2016 г. и 2017 г., а също и за нивото на заетостта, инфлацията и лихвите.  Имайки предвид, че лихвите бяха задържани на същото ниво на септемврийската среща, не е изненадващо, че прогнозата за бъдещето равнище на всичко споменато по-горе, се понижава.

Въпреки всичко Йелън посочи, че всяка среща взема предвид ситуацията в момента, включително и октомврийската, и че ще се проведе специална пресконференция, ако лихвите се покачат. Ще е изненадващо, ако ФЕД изчака само с два или три доклада за заетостта в САЩ преди да започне повишаването на лихвите, пише в анализа си Лин. Все още факторът, който се отразява на вземането на решението, може да е китайския пазар. Припомняме, че индекъст Shanghai Composite завърши с понижение от 2% сесията в четвъртък.

Ако обявеното решение вчера доведе валутната двойка EUR/USD до 1,15, а USD/JPY до 118,25, то това е добро време за възстановяване на дългите доларови позиции, пише още директорът в BK Asset Management. Исторически погледнато американската валута поскъпва средно с около 6% в шестте месеца, преди ФЕД да повиши лихвите, но щом веднъж цикълът по затягане започне, стартира и натискът върху долара. През последните 30 години имаше четири основни цикъла по затягане на политиката – през 2004 г., 1999 г., 1994 г. и 1986 г. Докато USD/JPY се придвижва нагоре в първите 24 часа, след като ФЕД повиши лихвите през всяка от тези години, движенията са непоследователни, ако погледнем развитието при EUR/USD и доларовия индекс.

Освен това 90 дни след първото покачване доларът губи средно около 4% спрямо еврото и 6% спрямо йената. Докато през 2004 г. USD/JPY се покачи, претегленият доларов индекс се представя много зле през същата година, показвайки, че тримесечният период по вдигане на лихвите вреди на силата на американската валута. Особено интересно за тези движения е, че доларът поевтиня още въпреки допълнителното покачване на лихвите през този период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
"Ще е изненадващо, ако институцията изчака само с два или три доклада за заетостта в САЩ, преди да започне повишаването на лихвите, смята експерт"Брее, аз мислех, че изненадата ще е само за маймуните, пък тя била и за "Икспертите". Но от друга гледна точка, и те са също маймуни, на които просто се плаща да лъжат останалите маймуни :)))))А ето я улоФката: "Все още факторът, който се отразява на вземането на решението, може да е китайския пазар.""Все още" - подсказва, че просто имаме случайно-намерена временна корелация, щом хем може, хем не може да е определител за решението на ФЕД! Да проверим: ФЕД има няколко, а не само един инструмент на въздействие върху икономиката която контролира... напълно! Така че, ако беше изненадан от този представян ни като УЖ случаен и неопределим но пък ВАЖЕН фактор /кризата в Китай/, то веднага можеше да стартира спешна програма КУ например! Обаче НЕ => няма изненада!а "може да е" - направо убива рибата :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
крас
преди 8 години
СЛЕДЕТЕ КУРСА ЮАН -ДОЛАР!Всеки ден го задават не от ФЕД , а от бюрото на секретаря на ККП.ОБЕЗЦЕНЯТ ЮАНА - ДОЛАРА ПАДНЕ, Вдигнат юана - долара скочи. Всички тези маневри минават през ХОНКОНГСКИЯ ДОЛАР който е в борд с американския си колега. Всичко останало е БЛЯ -БЛЯ и приказка за наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
Разбира се, че ще закъсат. Печатарката не може да им реши проблема.А дори и да може, защо мислиш че другите нямат печатарки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 19
data
преди 8 години
дали ? Надничарю , дали ще закъсат след като държат копчето за печатарката аммммммм ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
ааа не ве швепс с капачка .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 15
Internet
преди 8 години
Бабати Йеълн и Ко не смеят да вдигнат лихвата защото САЩ ще закъсат с изплащането на държавния си дълг. Само това и нищо повече. Останалото е песничка за дефективни дечица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още