IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена търговия отчетоха азиатските борси

Китайският индекс Shanghai Composite отчете силно волатилна сесия и в крайна сметка отново завърши със спад от 2,08%

11:08 | 17.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси извън Китай отчетоха повишения в четвъртък, подкрепени от по-високите цени на петрола и добрата сесия на Wall Street. Обемът на търговията обаче остана слаб, тъй като инвеститорите чакат решението на Федералния резерв днес, съобщава CNBC.

Енергийните компании доведоха до възход на американските индекси в сряда, след като цените на суровия петрол скочиха с 5,7%. Индексът Dow Jones Industrial Average завърши с ръст от 0,8%, след като акциите на Chevron поскъпнаха. Индексът S&P 500 също отчете повишение от 0,9% и остана само с 5 пункта по-надолу от психологическата граница от 2000 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Compostite завърши с 0,6% нагоре.

Китайският индекс Shanghai Composite отново отбеляза волатилна сесия през следобеда, отчитайки ръст от 1,6%, но в крайна сметка затвори с 2,08% надолу. Индексът на сините чипове CSI300 заличи по-ранните си печалби и също приключи с понижение от 2,2%.

Цената на акциите на Citic Securities се срина с 4,2% на борсата в Шанхай, но в Хонконг скочи с 1,3% след новината от вторник, че президентът и двама други мениджъри на брокерската къща се разследват по обвинения за вътрешна търговия и изтичане на информация.

Добрата сесия на Wall Street помогна на японския индекс Nikkei 225 да отбележи три поредни дни повишение с ръст от 1,4% днес въпреки разочароващите данни за търговията, представени преди отварянето на пазара.

Инвеститорите пренебрегнаха и новината, че рейтинговата агенция Standard & Poor понижи кредитния рейтинг на страната от АА- до А+ в сряда.

Акциите на Fanuc поскъпнаха с 3,4%, а тези на други компании като Fast Retailing и SoftBank – съответно с 2,2% и 1,9%.

Търговците на ценни книжа и производителите на стомана се представиха най-добре в днешната сесия. Цените на акциите на Nisshin Steel и Nippon Steel and Sumitomo Metal се вдигнаха съответно с 4,7% и 3,1%, а тези на Nomura Holdings – с 3,7%.

Междувременно цената на акциите на Omron Corp скочиха с 4,4% след новината, че компанията ще придобие базирания в САЩ производител на роботи Adept Technology.

Австралийският индекс S&P ASX 200 също продължи доброто си представяне от предишната сесия и завърши с ръст от 0,9%.

Ключовият сектор на ресурсите намери подкрепа в Wall Street. Акциите на петролните играчи Santos, Woodside Petroleum и Oil Search поскъпнаха с между 2% и 3,5%. BHP Billiton също затвори с 2,8% нагоре.

Финансовите компании също отчетоха добра сесия, като и четирите големи банки приключиха сесията с ръст между 0,3% и 1,4%.

Южнокорейският индекс Kospi изостана спрямо останалите борси в региона и завърши без промяна.

Енергийните играчи като LG Chem and SK Innovation бяха подкрепени от цените на петрола и акциите им постигнаха с по над 2%. В технологичния сектор цените на акциите на SK Hynix и Naver се качиха съответно с 3% и 5,9%.

Акциите на Samsung Electronics и Hyundai Motor отбелязаха слаби повишения, след като се търгуваха почти без промяна през целия ден. Акциите на Kepco и на производителя на стомана Posco поевтиняха съответно с 2,2% и 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още