IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млн. квалифицирани работници от ЕС виждат бъдещето си извън Великобритания

Изтичането на мозъци е проблем, който може да нанесе сериозен удар на няколко ключови сектора

16:03 | 27.08.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Близо 1 млн. граждани на Европейския съюз (ЕС), работещи във Великобритания - много от които млади, висококвалифицирани и търсени от компаниите, обмислят да напуснат страната, или вече са решили да си тръгнат, в резултат от Brexit, сочи проучване, цитирано от The Guardian.

Анкетата на KPMG, проведена сред 2000 работници от ЕС във Великобритания, разкрива, че 55% от тези, които имат докторска степен, и 49 на сто от тези с бакалавърска и магистърска степен, или имат план да напуснат държавата, или активно го обмислят.

На база на общите резултати, KPMG оценява, че групата, еквивалентна на 3,1% от работната сила на страната (около 1 млн. души), в момента вижда бъдещето на Великобритания в негативен аспект или нестабилно. Основната причина, която те посочват за това, е, че са се почувствали “не толкова добре дошли и недостатъчно ценени” след решението на Великобритания да напусне ЕС. Те твърдят, че Великобритания “вече не е място, което ги привлича” и те са “проевропейци и не са съгласни с Brexit”.

Проучването на KPMG, което ще бъде публикувано тази седмица, включва и анкета с 1000 души от 10-те страни от ЕС, които е най-вероятно да носят работна ръка на Великобритания. Въпреки че открива, че страната остава сред топ 5 на най-предпочитаните държави в ЕС (след Германия и Швеция, но пред Дания и Холандия) от гледна точка на работа, 49% от респондентите посочват, че в момента я усещат като не толкова желана, в сравнение с времето преди референдума през юни миналата година.

Резултатите ще предизвикат опасения за потенциално “изтичане на мозъци” и предполагат, че загубата на таланти ще засегне важни сектори като този за информационни технологии, които ще понесат тежък удар. KPMG описва хората, които е най-вероятно да напуснат, като “независимите, търсени, образовани и млади”.

Проблемът е наистина сериозен за компаниите, които разчитат на млади таланти, особено в сектори с високи печалби като инженерния, строителството, имотния, бизнес услугите, правото и информационните технологии. 53% от работещите в ИТ сектора твърдят, че ще напуснат Великобритания или го обмислят. Колкото по-високо е заплащането, толкова по-висок е делът на тези, които обмислят напускане.

Данните се появяват на фона на спада на броя на студентите от Европейския съюз, които кандидатстват за британските университети. Миналата седмица имаше разпалени спорове в правителството дали чуждестранните студенти трябва да продължат да бъдат включвани в имиграционните статистики, след като официалните данни показват, че по-голямата част от тях се прибират у дома след завършването си.

Това противоречи на старите твърдения на Тереза Мей, че огромен брой от младите хора остават дори след изтичането на визите им.

Карън Бригс от KPMG твърди, че работодателите ще трябва да поработят усилено, за да запазят ключови служители от други страни в ЕС и предупреждава, че конкуренцията от чужбина ще се засили.

“Макар че близо половината от жителите на ЕС, които работят във Великобритания, планират да останат, това, което ще изберат останалите, определено не е ясно”, коментира тя. По думите ѝ очакванията на KPMG са за по-голяма конкуренция за привличане на таланти между работодателите, а много фирми ще се опитат да компенсират загубите, залагайки на изкуствен интелект, роботи и автоматизация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
be_google
преди 6 години
Британската офшорна мафия без ЕС не струва пукната пара! Британия ще е една ДУПКА на края на Европа....НАКАЗАНИЕ И ГЛОБИ ДОКАТО НЕ ВЪРНАТ В ЕВРОПА ВСИЧКИ СТОТИЦИ МИАРДИ ЕВРО ОКРАДЕНИ ОТ МАФИИТЕ И ЕЛИТИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Longin
преди 6 години
демек ще оставащите британци - горди нативни пенсионери и муслита от Империята - ще живеят все по добре ( са получили това което са искали ) - с по малко БВО и по малко данъчни приходи в бюджета и по малко разполагаем доход ...по същата схема по която и ние в БГ живеем по добре с по малкото БВП след като 2 М активни българи ( половината от тях образовани и цвета на нациата) си дигнаха чуковете.... хахСтудиоА , големи фантасмагории пишеш напоследък - че и фактологически грешки имаш.... преди няколко години не беше така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Eon
преди 6 години
Това не е ли противоречение:От една страна се казва: "Изтичането на мозъци е проблем"От друга страна: "а много фирми ще се опитат да компенсират загубите, залагайки на изкуствен интелект, роботи и автоматизация"По принцип все още AI не може да конкурира човешкия мозък. Засега само неквалифицираната работа (или тази която не изисква кой знае каква квалификация) е застрашена от автоматизация. Има редки изключения, например AutoML на Google, където AI се оказа, че успешно конкурира програмистите в създаването на ефикасни невронни мрежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
redcretin
преди 6 години
Кефиш, копеуе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
е най вероватно ше си търсат работа или в Косово или в Украйна .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Това ако е истина е чудесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 13
studioaa
преди 6 години
Още по-добре както са самата Великобритания така и за работниците т.е имаме win-win ситуация. Изтеглянето на тези работници от Великобритания ще доведе до драстичен спад на имотния пазар в цялата страна и така повече британци ще могат да си позволят жилища за семействата си. От друга страна самите работници ще могат да попълнят дупки в трудовия пазар в остналата част на ес и така няма да има нужда от мигрантска сг***н от Африка и Близкия Изток. Така даже качеството на живот на тези работници ще се подобри защото често няма да се налага да живеят в мизерни свръхскъпи квартири на острова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 19
majnata
преди 6 години
И десет минуса да ми треснеш , това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 22
majnata
преди 6 години
Аве човек , представи си страница на Енвестора без Тръмп , Путин и Брексит ...кой ше ти посещава тоя изтрещел сайт само заради БФБ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още