IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси последваха негативния тон от Wall Street

Единствено китайските индекси записаха повишения в противовес на региона

15:23 | 21.09.15 г. 1
Азиатските борси последваха негативния тон от Wall Street

Азиатските индекси се понижиха в понеделник, с изключение на Китай, следвайки слабото представяне на щатските борси, след като решението на Федералния резерв да не променя основната лихва предизвика опасения за глобалния ръст.

„Това ще бъде наистина трудна седмица, защото имаме комбинация от несигурност относно намеренията на Китайската народна банка и Фед. Решението на Фед притесни щатските пазари в петък”, коментира пред CNBC Ейдриън Моуат, главен стратег за азиатските пазари в J.P. Morgan.

Основните индекси в САЩ отчетоха резки понижения в петък, като Dow Jones Industrial Average затвори със спад от 1,7 на сто. S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite паднаха с 1,6 и 1,4 на сто съответно.

Междувременно вниманието се насочва и към Гърция, където партията на бившия премиер Алексис Ципрас спечели най-много гласове на общите избори в неделя и изглежда ще се завърне на власт в коалиция с „Независимите гърци”.

Възстановяване в Китай

Китайският индекс Shanghai Composite обърна загубата от над 1% и приключи сесията в понеделник с повишение от 1,9%, за разлика от останалите индекси в региона, които последваха негативния тон, зададен от Wall Street.

Индексът CSI300 нарасна с 1,8 на сто, като основната част от ръста бе постигната в последния час на сесията. Индексите, които следят по-малките китайски компании, записаха още по-големи повишения, като Shenzhen Composite и ChiNext добавиха 3,5 и 4,7 на сто към стойността съответно.

„Става трудно да се прогнозира как ще се движи пазарът на седмична база”, казва Хао Конг, управляващ директор проучвания и главен стратег в Bank of Communications International. „Миналата седмица наблюдавахме интересно движение особено в последния половин час преди края на сесията. Има тенденция пазарът да се бележи силен ръст или спад от 4-5% в последния час на търговията, което много затруднява прогнозирането."

Австралийският индекс S&P ASX падна до най-ниското си равнище от близо седмица. Сред най-засегнатите бяха миньорските компании, като акциите на BHP Billiton паднаха с 2,8%, а на конкурентите Rio Tinto и Fortescue Metals с 3 и 4,1 на сто съответно.

Южнокорейският индекс Kospi прекрати четиридневната серия от повишения, след като изтри 1,6%. Сред губещите се нареди Samsung Electronics, чиито книжа поевтиняха с 3,4%, докато акциите на Hyundai Motor и Posco се обезцениха с 3 и 2 процента съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още