IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп атакува Китай в Twitter

Новоизбраният американски президент публикува серия от туитове за монетарната политика и операциите на Пекин в Южнокитайско море

16:58 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, снимка: РОйтерс</p>

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, снимка: РОйтерс

Бъдещият американски президент Доналд Тръмп стартира нова тирада срещу Китай в Twitter и по този начин увеличи допълнително недоволството на Пекин.

„Дали Китай ни попита, дали е ОК да девалвира своята валута (което усложнява целта на нашите фирми да бъдат конкурентоспособни), да облага тежко нашите продукти, внесени в тяхната страна (САЩ не ги облага), или да изгради огромен военен комплекс в Южнокитайско море? Не вярвам!", написа новоизбраният президент на САЩ в микроблог мрежата, предава BBC.

През миналата седмица Тръмп предизвика дипломатически скандал заради проведен директен разговор с президента на Тайван, която не се признава от Пекин за суверенна държава. В отговор на постовете в Twitter от китайското Министерство на външните работи заявиха, че САЩ и Китай от дълго време насам имат „взаимноизгодни интереси“.

САЩ и преди са критикували китайската политика за девалвиране на валутата, тъй като по този начин Поднебесната империя стимулира износа си. Американските политици също така са против това Китай да претендира за острови и райони, към които претенции предавяват и други страни. 

В свои изказвания Тръмп заплаши, че ще наложи мита в размер на 45% за някои китайски стоки. Постовете на Тръмп в Twitter, както и проведеният от него разговор с тайванския президент, дават сигнали на Китай, че отношенията между двете държави може да се променят.

Не може да се твърди със сигурност дали подобни туитове ще продължават и след встъпването в длъжност на Тръмп. Ако те продължат, то те заплашват не само да предизвикат негодувание извън САЩ, но също и да предизвикат неяснота в администрацията на Тръмп, коментира британската медия. 

В хода на своето сближаване до Народната република в края на 70-те години на миналия век САЩ прекратиха дипломатическите си отношения с Тайван и признаха ръководството в Пекин за единствено правителство на Китай. Същевременно обаче неофициално американското правителство поддържаше приятелски връзки с Тайпе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още