IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай полага усилия за "укрепване на партията" в големите държавни предприятия

Заплатите на изпълнителните директори на най-големите китайски държавни предприятия ще бъдат пряко обвързани с тяхното представяне

13:54 | 18.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заплатите на изпълнителните директори на най-големите китайски държавни предприятия ще бъдат пряко обвързани с тяхното представяне, съобщава Ройтерс. Това представяне ще се оценява при тестове на управляващата Комунистическа партия, на които ще се проверяват усилията на мениджърите за укрепване на партията.

Президентът Си Дзинпин следи усилията за укрепване на партията сред китайския бизнес и институции и заяви, че няколко ключови лоялни и талантливи хора трябва да играят по-голяма роля в управлението на страната.

Тези усилия, често описвани като опити за затягане на партийната дисциплина, вървят паралелно с борбата срещу корупцията, която вече продължава много години.

Новите правила, публикувани в неделя, за пръв път ще създадат „система от отговорности“, която да гарантира, че назначените изпълнителни директори си вършат работата, за да промотират партийната идеология в държавните предприятия, пише в партийния официозен вестник.

В понеделник се проведе среща на Комисията по контрол и администрация на държавните активи, която назначава изпълнителните директори на държавните предприятия, одобрява сливания и продажби на активи.

Решението предвижда заплащането, назначенията, уволненията и други награди и наказания да са обвързани с оценки на това, как отделните личности си вършат работата, свързана с „изграждането на партията“.

Ройтерс посочва, че при назначенията на високи позиции в държавни предприятия партийната лоялност винаги е била част от представянето на лицето. На практика всички големи компании и институции в Китай имат партийно звено.

Но с напредването на процеса по интернационализиране на държавните предприятия и след като някои от тях станаха публични, в някои организации партийната роля отслабна. Мениджърите акцентират върху усилията за развиване на бизнеса за сметка на партийната идеология – феномен, с който новите правила би трябвало да се справят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още