IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго Япония ще държи пазарите в неведение?

Очаква се, че пакетът със стимули за японската икономика да бъде обсъден след началото на парламентарната сесия през есента

11:48 | 12.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Йената продължава да отслабва, японските акции поскъпват за втори ден, докато пазарите продължават да гадаят детайлите около дългоочаквания пакет с фискални стимули на японския премиер Шиндзо Абе, съобщава Bloomberg.

Японският министър на финансите Таро Асо заяви, че ще разгледа пакета, веднага щом това бъде разпоредено от Абе. По думите му решенията за това как ще бъдат финансирани стимулите ще станат ясни, след като бъдат уточнени разходите. Пред репортери в Токио министърът отказа да предостави подробности за размера и сроковете на стимулите.

След като управляващата коалиция спечели убедително мнозинство в горната камара на изборите в неделя, Абе повтори обещанието си да стимулира възстановяването на икономиката, като допълни, че иска бързо да бъдат формулирани изчерпателни и смели икономически мерки.

Въпреки че той отказа да коментира размера и вида на фискалните стимули, един от неговите съветници обяви сума в размер на 20 трлн. йени, или 194 млрд. долара, които ще бъдат изразходвани през текущата фискална година.
В понеделник Абе заяви, че ще разпореди изготвянето на пакет от мерки, включващи разходи за инфраструктура, включително високоскоростни железопътни линии и подобрения на пристанища.

Масаки Кувахара, старши икономист в Nomura Securities Co. в Токио, заяви във вторник, че според него размерът на пакета ще бъде около 10 трлн. йени. Той очаква правителството да обяви детайлите в началото на август, а фискалният пакет може да бъде обсъден по време на парламентарната сесия, която ще започне през септември. 

В същото време японското правителство възнамерява да намали почти наполовина прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази година, след като вземе предвид промяната в политиката за данък продажби и глобалната икономическа перспектива, затъмнена от британския вот за Brexit, съобщава MarketWatch, позовавайки се на запознати източници.

Администрацията на премиера Шиндзо Абе планира да намали ценово-коригираната прогноза за растеж през годината до март 2017 г. от 1,7% на 0,9%. Очаква се новата прогноза да бъде публикувана в сряда. Предишните очаквания на правителството бяха обявени през януари.

Преразглеждането се дължи отчасти на обявеното през юни решение на Абе да отложи увеличението на данък продажби до 2019 г., а не както беше предварително планирано, то да влезе в сила през април 2017 г.

Втората причина за ревизиране на прогнозата за растеж е глобалната несигурност на пазара, причинена от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и въздействието, което това може да има върху вече засегнатите японски износ и корпоративни разходи. 

Още по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още