IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият пенсионен фонд в света загуби 52 млрд. долара за три месеца

Причината е сривът на цените на японските акции и поскъпването на йената

13:28 | 26.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Най-големият пенсионен фонд в света отчита загуба от 52 млрд. долара през последното фискално тримесечие след срива на цените на акциите и поскъпването на йената, съобщава Bloomberg.

Японският правителствен пенсионен инвестиционен фонд (Government Pension Investment Fund) е загубил 3,9%, или 5,2 трлн. йени (52 млрд. долара), в трите месеца, приключващи на 30 юни. Така активите на фонда намаляват до 129,7 трлн. йени. 

Това изтрива 4,1 трлн. йени възвръщаемост от инвестиции за предишните шест тримесечия, считано от октомври 2014 г.
Тримесечният спад следва загубата от 5,3 трлн. йени през фискалната година до март, най-лошите годишни данни от световната финансова криза насам.

След като спечели от по-ранния скок на японските акции и обезценяването на националната валута, фондът отчете загуби след спада на книжата и поскъпването на японската йена, което намали стойността на задграничните активи.

„Тъй като инвестициите са обвързани с пазарните движения, естествено е това да се случи. Няма смисъл да се гледа на това в краткосрочен план”, обясни Аяко Сера, стратег в базираната в Токио Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Фондът държи 21 на сто от инвестициите си в местни акции към края на юни, а 39% в японски облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 0
bvg
преди 7 години
Пуки и по-неграмотни ще стават, защото толкова са изгледнели всички медии, че нямат кинти да плащат и на журналистите си, вместо това наемат ***, които преди крякаха по-форумите против рунсаците или против американците, а сега ги карат да "пишат" статии. Толкова е паднал ценза, че вече и полуграмотни почнаха да взимат, статиите им са пълни с правописни грешки, а съдържанието е съчинение или по-напредналите, го превеждат от западни статии. Ако някой иска да се пробва. Търсят се писачи в инвестора. Няма значение, че не могат да четат, те не са читатели, те са писатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
balarev
преди 7 години
...обясни Аяко ***, стратег...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Пуки
преди 7 години
Колко неграмотно скалъпена статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още