IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредна червена сесия на азиатските борси

Опасенията за бъдещето на втората най-голяма икононика в света продължават да се отразяват негативно

11:26 | 20.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Поредна червена сесия на азиатските борси

Червената вълна на азиатските борси продължи и в четвъртък, след като движенията на пазарите на континента породиха още опасения за бъдещето на втората най-голяма икономика в света, съобщава CNBC.

В сряда Wall Street отбеляза накъсана търговия, след като протоколът от последното заседание на Федералния резерв показа, че условията за повишаване на лихвените проценти се подобряват, макар все още да не са налице. Това накара пазарите да гадаят за възможността за затягане на американската парична политика през следващия месец.

Борсата в Шанхай съкрати загубите си до 1,3% в началото на следобедната търговия, след като по-рано през деня спадна с 2,2%.

В съответствие с движението на основния бенчмарк индексът на сините чипове CSI300 също отбеляза понижение от 1,2%, а по-малкият Shenzhen Composite - от 0,8%.

В Хонконг индексът Hang Seng също отбеляза спад от 1,5%, достигайки до шестседмично дъно, след като самолетният превозвач Cathay Pacific и други компании представиха отчети с лоши финансови резултати.

Акциите на самолетната компания се сринаха с 3,9% до деветмесечно дъно, след като печалбата за първото полугодие се оказа по-слаба от очакванията.

Цената на акциите на Galaxy Entertainment също се понижи с с 6%, тъй като отбеляза 46% спад на печалбата си за второто тримесечие.

Австралийският индекс S&P ASX 200 изгуби печалбата си от сряда, след като се срина с 1,2% и удари най-ниските си нива от 23 януари насам на фона на поевтиняването на металите и петрола, което се отрази негативно на енергийните и други компании.

Акциите на роизводителя на мед Oz Minerals поевтиняха с 2%. Цените на акциите на минните компании BHP Billiton и Rio Tinto също потънаха с по 2%. Акциите на Santos и Woodside Petroleum се сринаха обаче съответно с 5,6% и 2,6%.

В сезона на отчетите Qantas Airways обяви отново годишна печалба в резултат на програмата си за ограничаване на разходите и по-ниските разходи за гориво. Акциите на превозвача обаче в крайна сметка поевтиняха с 4,3% въпреки по-ранната си печалба.

Цената на акциите на AMP също завърши с 0,5% надолу, въпреки че обяви ръст от 3% на печалбата си за полугодието и повиши междинния си дивидент до 14 цена на акция.

Сред печелившите се оказа Wesfarmers, като акциите на компанията поскъпнаха с 2%, след като тя задоволи очакванията за годишна нетна печалба от 1,79 млрд. долара за годината до юни.

Японският индекс Nikkei 225 също потъна с 0,5% и достигна до най-ниските си нива от 28 юли насам.

Акциите на Inpex потънаха с 3,4%, а тези на X Holdings и Showa Shell Sekiyu поевтиняха съответно с 2,3% и 1,6%.

Производителите на стомана бяха сред губещите, след като финансовият ежедневник Nikkei съобщи, че Toyota Motor и доставчиците на стомана договарят намаляване на цените на половина за периода между април и септември. Цените на акциите на JFE Holdings, Nisshin Steel и Japan Steelworks се понижиха с между 1,4% и 3,8%.

Sony и Canon изгубиха по повече от 2%, а Toyota Motor се плъзна надолу с 1,9%.

SoftBank се представи най-добре. Цената на акциите на компанията скочи с почти 3%, след като евентуалният ѝ бъдещ главен изпълнителен директор Никеш Арора обяви, че ще купи акции на компанията за 60 млрд. йени (483 млн. долара).

Южнокорейският индекс Kospi претърпя загуба за четвърта поредна сесия, потъвайки с 0,7%.

Банките и корабостроителните компании бяха сред най-големите губещи. Акциите на KB Financial Group и Woori Bank поевтиняха с по 2%, както и тези на Hyundai Heavy Industries.

В енергийния сектор цената на акциите на S-Oil потъна с 1,8%, но SK Innovation обърна тенденцията и завърши с ръст от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
кога надуваха балоне не трепереха 4е ще се спука сега треперят 4е видиш ли китай ве4е няма да е световния локомотив ами ще се премести у видин примерно хахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още