IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропълзяващият капитализъм в Северна Корея

По магазините вече може да се намерят всякакви продукти - за тези, които могат да си ги позволяват

09:03 | 11.10.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Какво трябва да направим по отношение на Северна Корея? Това е най-изолираната страна на планетата с лидери, които се гордеят с това, че притежават ядрени устройства. Кореспондентът на ВВС Стив Еванс разказва обаче, че страната се променя.

Най-шокиращото докато човек кара по улиците на Пхенян е тъмнината. Една известна сателитна снимка на Северна Корея показва Корейската народнодемократична република като тъмно петно на фона на изобилието от неонови светлини, с което Южна Корея грее в космоса.

Но тази тъмнина става реалност, когато си на улицата: падне ли нощта, пътят ти до следващата пресечка в Пхенян се осветява единствено от лекия проблясък от прозорците. Северна Корея продължава да бъде страна, където електричеството е в недостиг.

През деня на някои балкони могат да се видят малки слънчеви панели, знак за това как обикновените хора заобикалят официалните енергийни източници – буквално поемайки енергията в свои ръце.

Отстояването на частната инициатива идва по много начини. След глада през 90-те години икономиката започва да се променя. Гладуващите хора намират начин да отглеждат сами храната си и да търгуват с нея – частните пазари помогнаха за облекчаване на проблема. Веднъж създадени, тези пазари отказват да изчезнат. Сега те са тактически признати от властите. На всичкото отгоре някои предприятия се държат като капиталистически организации, предлагайки на мениджърите възможността да задържат част от печалбата – те получават частен дял, а страната получава своя държавен дял.

Някакъв вид капитализъм се появява в Северна Корея.

Това означава, че там има пари – определени пари за определени хора. Освен че начинът, по който се прави бизнес на вътрешно ниво, се променя, границата с Китай на север означава, че в страната влизат всякакви стоки. В универсалните магазини в Пхенян продуктите са на разположение за тези, които могат да си позволят.

Трябва да се отбележи обаче, че Северна Корея остава много по-бедна в сравнение с много други страни, особено спрямо Южна Корея. Дори в Пхенян няма богаташи, когато се направи сравнение със Сеул.

Освен снимката на Северна Корея от космоса, има още един популярен образ: дългите, празни пътища, напълно лишени от трафик с изключение на някоя каруца, дърпана от вол.

Днес задръствания в Пхенян има - по пътищата, наводнени с китайски автомобили, но и с коли на BMW и VW.

Това, което не се е променило, е нивото на политически контрол. В събота предстои голям празничен парад. Високопоставени лица и автобуси пълни с журналисти пристигат, за да станат свидетели на парада на военна техника – и на властта над гражданите на страната. Всяка улица изглежда е пълна с работници, обикновено във военна униформа. Площадите на Пхенян са наводнени от млади хора, репетиращи дори всеки незначителен ход на хореографията си.

На всички журналисти са разпределени водачи, а представителите на правителството следят внимателно действията им, което изключва всякакъв контакт с обикновените хора и забрана на операторите да снимат. Книгите за Северна Корея се конфискуват от новодошлите още на новото летище на Пхенян.

Летището показва дилемата пред режима. То е построено, за да улеснява пристигането на милиони посетители, стискащи долари и евро.

Властите обаче продължават да не се доверяват на външни лица. Властите искат тях и парите им, но не и смущаващите им идеи. Как може Северна Корея да привлече външни лица докато в същото време блокира това, което смята, че вкара в главите на гражданите опасни външни идеи като демокрация или християнство?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 15
Илко
преди 8 години
Северна Корея е малко по-добре от нас( и това не е трудно) . За тока и колите мога да кажа, че хората от Севера не са *** като Запада или Юга, даже може да им дадат Нобел за екология.(ако има такъв) и то всяка година! Не ги мислете, тяхната раждаемост е на + а на половината свят на - , кой има по-голямо бъдеще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
moviestar4
преди 8 години
Ами това да кажем, че е нормално развитие на държавата. Не може да продължава до безкрай този вид управление. А и да не забравяме, че Ким Чен Ун е възпитаник по европейски модел, макар и да са го изгонилил от Швейцарски университет не е като останалите севернокорейчета, които прегръщат зайчета с атомни бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 31
michaelis12
преди 8 години
Също едно много важно нещо - Централната банка в С.Корея се контролира от държавата не от Ротшилд/Рокафелер както навсякъде другаде по света. Останали са само и единствено централните банки на Судан, Иран и С.Корея които не са под американски диктат. Дори Руската и Китайската са под техен диктат нищо, че се дърпат.НО това тука никой не го знае или не го е гледал или чел нал тъй ?!? ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 30
michaelis12
преди 8 години
Ехеее аз съм го гледал и то неведнъж. Абе вие да не падате от Марс. Ми така е да има униформени, има снимки на тея лидерите им там на всяка пряка, и само пропаганда за Америката - това хубаво. Ок яяяя погледни трамваите в Пхенян, че нещо ми приличат на нашите в София, а ние сме 21 век в ЕС ?!??! Яяя също поглени някъде нещо да има надраскано по стените нещо "*** ЗА ЛЕВСКИ/ЦСКА" ммм ?? Нещо някоя градинка да не е прекопана или да има *** както в София ммм Имат положителен приръст на населението за разлика от БЪЛГАРИЯ??Гледате ама не виждате и ми се прайте тука на Лили Иванова. СТАВА ВЪПРОС, че не са в каменната ера, ДОРИ и да са най-изолирани айде погледни Буркина Фасо, Гана, Латинска Америка etc. Кво ми философствате тука, а всъщност не мое си вържете връзките на обувките и не видите по-далече от носа си .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 24
michaelis12
преди 8 години
тва със слънцето ако ги питаш самите в С.Корея незнаят за тва нещо. Саа, че Запада сеят простотии на килограм това не значи, че тея са луди. То и Асад си коли хората на площада и Путин праел морги за руснаците ама нали ........Аре малко по-сериозно с тея слънца и простотиии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
ratten
преди 8 години
съвсем добронамерено те съветвам пак да изгледаш и ти филмчето...аз кадър не видях без да има униформени.. сигурен съм, че и тия дето гребяха с канутата под жилетките бяха с пагон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
ratten
преди 8 години
този дето беше карал ракетата само през ноща ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 8
bgMan
преди 8 години
Точно така.Даже наскоро изпратиха първият човек до слънцето. Има съвсем официален репортаж на севернокорейската държавна телевизия. Поне по червеноармейска честна пропаганда сложиха шапката на всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 19
michaelis12
преди 8 години
айде ше го пуснем пак филмчето - не изглеждат да са в каменната ера ама ич даже ....10 Days in North Koreahttps://***.youtube.com/watch?v=5xs--To414I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още