IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жечко Петров е новият представител на работодателите в УС на Сребърния фонд

Програмният директор в Българската стопанска камара сменя членът на Изпълнителния съвет на БТПП

17:39 | 07.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жечко Петров. <em>Снимка: БСК</em></p>

Жечко Петров. Снимка: БСК

Жечко Петров заменя Тодор Табаков като представител на работодателите в Управителния съвет (УС) на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна реформа, известен с наименованието Сребърен фонд. Това реши Министерски съвет на провелото се днес заседание, съобщават от правителствената пресслужба.

Изменението се налага от ротационния принцип, възприет за излъчване на представител на национално представителните организации на работодателите в УС.

За 2017 г. излъченият нов представител е програмният директор на Българска стопанска камара (БСК) Жечко Петров. Тодор Табаков, който заемаше поста досега, е член на Изпълнителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).


УС на Сребърния фонд е 9-членен, като негови председател и заместник-председател по право са министърът на финансите и министърът на труда и социалната политика. В случая това са Владислав Горанов и Зорница Русинова. Те участват по право в него. 

Членовете, които трябва да са с подходящ образователен ценз и професионален опит, се назначават и освобождават с решение на Министерския съвет. Правителството определя и разходите за възнаграждения на УС на Сребърния фонд.

Общият паричен ресурс на фонда към 30.11.2016 г. е в размер на 2,655 млрд. лв., от които 2,64 млрд. лв. са оформени в годишен депозит в БНБ с решение на Управителния съвет на фонда. По същото време на миналата година във фонда е имало 2,534 млрд. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още