IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира 3-годишни ДЦК за 150 млн. лв.

Среднопретеглената доходност бе 0,49% при презаписване от 2,15 пъти

11:31 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ пласира 3-годишни ДЦК за 150 млн. лв.

България се завърна на вътрешния дългов пазар след тримесечно затишие, след като в понеделник Министерство на финансите (МФ) преотвори емисията 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 28 януари 2018 година. 

На проведения вчера акцион са пласирани ДЦК с номинална стойност от 150 млн. лв., а постигната среднопретеглена доходност е 0,49%, съобщава МФ.

Общият размер на подадените поръчки е достигнал 323 млн. лв, като коефициентът на покритие е 2,15.  Така спредът спрямо германските облигации в този сегмент, които са бенчмаркови за Европа, е 66 базистни пункта.

От МФ отчитат висок интерес към емисията. На аукциона най-голямо количество от държавните ценни книжа са придобили банките, който са взели 75,50% от облигациите. Пенсионните фондове са закупили 8,67% , а договорните и гаранционните фондове – 7,17%. 4,66% от облигациите са отишли у други инвеститори, а 4,00% са придобити от застрахователните дружества.

Припомняме, че през септември държавата планира да набере общо 300 млн. лв. чрез емисии на 3-, 5- и 10-годишни държавни ценни книжа.  

Финансовото министерство не бе предлагало книжа на вътрешния пазар от май насам, като отмени насрочените търгове за ДЦК за общо 100 млн. лв. през юни и не насрочи никакви за юли и август. Изтъкнатата причина за отмяната бе наличието на излишък в бюджета. По принцип инвеститорската активност през месеците юли и август е слаба, но може да се събуди при извънредни обстоятелства, каквито имаше през лятото на 2014 г., когато правителството организира извънреден аукцион за краткосрочни ДЦК, предназначени за подкрепа на банковата система.

Сега няма извънредни вътрешни проблеми, но юли и август 2015 г. бяха белязани от силна волатилност на финансовите пазари заради кризата в Гърция и опасенията относно икономиката на Китай. Ако имаше търгове тогава, макар и на вътрешния пазар, доходността, която банките, пенсионните фондове, застрахователните компании и гаранционните фондове, щяха да поискат, можеше да е по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още