IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имиграцията ли предизвика Brexit?

Още с разширяването на ЕС през 2004 г. във Великобритания се надигнаха бурни възгласи против новите държави членки, коментира доц. Силвия Трифонова от УНСС

11:29 | 29.06.16 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Имиграционната ситуация във Великобритания се оказа изключително важен фактор за излизането на страната от Европейския съюз (ЕС), пише в свой коментар преподавателят по международни финанси и банково дело в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) доц. д-р Силвия Трифонова. Според нея ядрото на проблема е широко разпространеното схващане, че имиграцията на Острова е оказала чувствителни ефекти върху пазара на труда.

На историческия референдум на 23 юни Великобритания каза „Не” на членството в ЕС при това със значителна разлика. 17 410 742 британци, или 51,9% от жителите на Острова, гласуваха с „Нр” на членството на страната в ЕС. 16 141 241 жители (48,1%) дадоха своя вот „За” оставането на страната в Евросъюза.

След обявяването на окончателните резултати премиерът на страната Дейвид Камерън подаде оставка, посочвайки, че страната се нуждае от ново ръководство. Както той сподели: „Горд, че съм премиер на тази страна повече от 6 години… Резултатите от гласуването не ми дават повече правото да бъда капитан на нацията”.

Резултатите от референдума са силно поляризирани във Великобритания. 59,9% от всички 8,6 млн. жители на Лондон гласуваха „За” оставането на страната в ЕС. Двете административни части на Обединеното кралство – Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха убедително членството на Великобритания в Евросъюза. В Шотландия гласовете за проевропейския избор възлизат на 62%, а в Северна Ирландия – на 55,8%.

На противоположната страна се оказаха Уелс, където 52,5% от жителите гласуваха за излизане от ЕС, както и останалата част на острова, където 57% от населението даде своя вот в полза на Brexit. Вотът на жителите в Средна Англия определи в крайна сметка окончателните резултати от историческия референдум. Както се отбеляза в британските медии: „Провинциална Англия победи срещу Лондон и келтите.”

Лондон е един от основните световни финансови центрове и в по-голямата си степен е проевропейски настроен. Освен това Лондон е космополитен метрополис, където 37% от населението са родени в чужбина. А дори в някои части на града над ½ от жителите са родени зад граница. На практика доминиращата част от гласувалите в полза на ЕС са хора с по-голяма практика и опит, които са по-добре образовани и квалифицирани, и имат търговски, икономически, финансови и други отношения с ЕС.

Лондон има най-големия брой имигранти – работници, родени в чужбина – от всички райони в Обединеното кралство. Около 37% от жителите на Лондон са имигранти, докато за Великобритания като цяло тази цифра е 13%. По-рано през януари тази година дори имаше прогнози, че към 2031 г. броят на имигрантите, живеещи в Лондон, ще достигне рекордния брой от 5 млн. В периода от 1971 г. до 2011 г. се отчете трикратен ръст на имигрантите в Лондон от 1 млн. през 1971 г. до 3 милиона през 2011 г. Очакванията са, че за първи път броят на жителите на Лондон, родени зад граница, може да надхвърлят броя на тези, които са родени във Великобритания. Тази цифра, плашеща местните британци, явно и нееднократно се афишираше по време на кампанията в полза на Brexit.

След Лондон английските региони, в които е най-голям делът на имигрантите, са както следва: Югоизточна Англия – 12,2%, Западен Мидланд – 11,6% ,и Източна Англия – 11%. За разлика от това Североизточна Англия се отличава с най-нисък дял на имигранти – 5.2%, следвана от Уелс – 5,9%, Северна Ирландия – 6,8% и Шотландия – 7,2%.

В периода между 1993 г. и 2014 г. броят на населението, родено извън Обединеното кралство, нараства над 2 пъти – от 3,8 млн. (7%) до около 8,3 млн. (13.1%). По време на същия период броят на чуждестранните граждани се увеличава от почти 2 млн. (3,6%) до повече от 5 млн. (8,5%). Най-висок ръст през този период е отчетен между 2005 г. и 2008 г. Този период съвпада със значителния приток на имигранти от Централна и Източна Европа след разширяването на ЕС през 2004 г. Най-вече това се отнася за Полша, Унгария и Литва.

Индия е страната, в която са родени най-голяма част от имигрантите в Обединеното кралство, докато Полша е начело на листата на страните, от където идват чуждестранните граждани на Острова. В частност, Индия, Полша и Пакистан са трите страни, където са родени имигрантите, с относителен дял, съответно – 9,2%, 9,1% и 6% от общия брой имигранти, следвани от Германия и Ирландия. Индия и Полша са двете топ държави според гражданството на чуждестранните граждани в Обединеното кралство, като поляците са най-мощната група, съставляваща около 15% от общия брой.

Що се отнася до района на Средна Англия – един от основните привърженици на Brexit – там антиевропейските нагласи са категорично обусловени от огромния приток на имигранти и заплахата от засилен натиск върху публичните услуги. През последните две десетилетия се отчете силен ръст на населението около големите британски градове вследствие на имиграционния поток.

Три пункта са в основата на дебата за имиграцията и за свободното движение на работна сила:

- Общата нетна миграция към Обединеното кралство възлиза на повече от 300 хил. души годишно (докато през 1995 г. е едва 50 хил.), въпреки че обявената цел на правителството е тя да бъде съкратена на по-малко от 100 хил. души [2];
- Според официалната статистика, нетната миграция от страните членки на ЕС наброява 184 хил. души годишно, а от страните извън ЕС – 188 хил.;
- Жителите на ЕС имат право да живеят и работят, в която и да е страна членка.

Поддръжниците на членството на Великобритания в ЕС споделят, че имиграцията е позитивна за икономиката, а също и за имигрантите, особено тези от Евросъюза, тъй като те плащат повече под формата на данъци, отколкото получават.

Аргументите на британските поддръжници на Brexit срещу имиграцията обаче надделяват.

Последна актуализация: 10:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
6
rate up comment 6 rate down comment 34
biserz
преди 7 години
На мен анализът ми харесва - интересен е, предлага факти предимно, а не голи предположения и изкривени според настроението умозаключения. Предлага ни нещо, което ние трудно преглъщаме и приемаме - да се "турим в обувките на другия", чието мнение не харесваме.Но явно настройката е "Никой да не ми прекъсва монолога". Не съм фен на англичаните, нито адвокат на авторката, но има върху какво да се замислим, защото тук има много "заметени под килима данни", които може би пречат да цвилим в общия хор на възмущение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
data
преди 7 години
Къде видя неолиберализъм в политиката на ЕС така и не разбрах. п.п.Проблема е *** - администрацията не е избираема и за пред гражданите е не лигитимна , а не е избираема защото ако е избираема северна европа ще изтърве контрола . Дали Холандия ще е толкова важна с нейните 16 милн души пред да кажем Румъния с 30 млн. население ако има избори за изпълнителна администрация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 42
Hahoto
преди 7 години
Да не се лъжем: Европейският съюз отчужди десетки милиони работници и обикновени хора из целия континент. За мнозина ЕС се превърна в синоним на враждебна върхушка. Макар и започнал като прогресивен проект за свобода и солидарност между европейските народи отдаден на автентично хуманитарни инициативи и на това ужасните войни от 20-ти век да не се повторят никога повече ЕС се превърна в антидемократична неолиберална технокрация с все по-намаляващи легитимност и ползи за хората. Проповядвайки благородните ценности на човешките права, социалната демокрация и мира, управниците на ЕС наложиха режими на строги икономии, които постепенно създадоха несигурни работни условия за милиони хора. Голямото разминаване между социалната реторика и налагането на политиката на неограничавания пазар предизвика у много хора чувството, че те постоянно биват предавани от една анонимна суперструктура, в която те не могат да участват и към която не могат да протегнат ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 53 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Всички останали останали партии партии, които искат страната им да напусне ес са мотивирани от една единствена причина - те категорично се противопоставят на имиграцията от Африка и Арабия, които са източник на около 90% от имигрантите в Западна Европа според този сайт. Тези лъжи за полския водопроводчик, българския тираджия и румънския монтьор са най-обикновен политически-коректен цирк, който медиите използват умело прикривайки инстинския проблем с имиграцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Причината за brexit е постъпката на меркел към сирийските бежанци, а не присъединяване на България, Румъния, Полша и т.н към ес. А това го твърди британския вестник express, които очевидно са на ясно с проблема много по-добре от родните псевдо-анализатори. Дейвид Камерън искаше отмяна на европейските регулации за защита на човешките права за страната му още преди 5 години, защото тези регулации не дават възможност на британския съд бързо да депортира ислямски терористи като абу катада и омар бакри заради страхове, че тези двата ще бъдат убити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Статията на Доцента! Браво доцент Стефанова, щях да заспя по средата, ама се насилих да я прочета да видя има ли нещо интересно. Е не, няма. Дълбокото съждение на доцента ми разкри в детайли статистиката в УК, и накрая беше приведена и използваната ( преписаната) литератураРЕСПЕКТ! Жал ми е за студентите на които преподава и изпитва. Да научите колко % се е покачила имиграцията през 2016та ей, и да правите изводи от това ( ама гледайте да са същите като на доцента)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още